keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Valta Suomen kansalle, silloin kun se kansanedustajalle sopii

Suomen Sis... eikun Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan: "Suomalaisille pitää tarjota mahdollisuus aidosti osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Tarvitsemme Suomeen suoraa demokratiaa tukemaan nykyistä edustuksellisen demokratian järjestelmää. Vain tällä tavoin voimme varmistaa kansan tahdon toteutumisen tärkeillä eri politiikan sektoreilla."

Immosen mielestä tällaisen sitovan kansanäänestyksen voisi järjestyttää pakkoruotsin poistamisesta, "massamaahanmuuton" kannatuksesta Sveitsin malliin (mikä olikin Ollin innoittajana) ja EMU-jäsenyydestä. 

Tällaisen sitovan kansanäänestyksen voisi järjestää esimerkiksi sukupuolineutraalista avioliittolaista. Tämä olisi loogisesti linjassa sen kanssa, että lakia puolustava kansalaisaloite on nyt pakottanut Eduskunnan ottamaan lain käsittelyynsä.

Selkeä enemmistö kansalaisista kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa. Tahdon 2013- kansalaisaloitekampanjan syksyllä tilaaman mielipidekyselyn mukaan suomalaisista 58 prosenttia kannattaa ja 34 prosenttia vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Kansalaisaloite on sinänsä kelpo instrumentti, jos kansalaisten osallistumista halutaan tukea, mutta jos Immosenkin ehdottamalla tavalla halutaan lisää suoraa demokratiaa, silloin kansalaisaloitetta voi pitää vain harjoitteena, tahdonilmauksen instrumenttina, muistutuksena paremman puutteessa. Siksi sukupuolineutraalista avioliittolaista järjestettäköön nyt ensi alkuun neuvoa-antava kansanäänestys, laki kun ei vielä tunne sitovaa kansanäänestystä.

Neuvoa-antava on moraalisesti vahvasti sitova, kuten näimme 1994 äänestettäessä Suomen EU-jäsenyydestä. Olli Immonen ei taida muistaa tätä eikä siksi ymmärtäne kansan mielipiteen antaman moraalisen mandaatin sitovuutta. Hänhän oli vasta 8-vuotias.

Immosen kolumnin voi lukea klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa.


4 kommenttia:

  1. Immonenhan on allekirjoittanut lakialoitteen, jonka mukaan sitova kansanäänestys pitäisi järjestää mistä tahansa asiasta, josta on kerätty kansalaisaloite. Kuten hyvin tiedetään, sukupuolineutraali avioliittolaki tosiaan on tällainen asia.

    Itse lähinnä ihmettelen, miten harva kansanedustaja tämän lakialoitteen on allekirjoittanut. Esimerkiksi vihreistä ei yksikään, vaikka aikaisemmin ovat kyllä olleet vaatimassa suoraa demokratiaa, puhumattakaan sossuista.

    Demokratia tuntuu olevan monille päättäjille jonkinlainen peikko - että kansa saisi suoraan päättää itse omista asioistaan. Immoselle ilmeisestikään ei. Siinä mielessä vähän hämmästelen, miksi juuri Immonen oli nostettu pääosaan tässä kirjoituksessa.

    VastaaPoista
  2. Immonen on nostettu tässä kärjeksi, koska hän itse nosti asian esille.

    VastaaPoista
  3. Ok.

    Ihmettelen vain tuota kirjoituksesi otsikkoa. Jotenkin siitä saa sellaisen kuvan, että henkilö, joka kannattaa suoraa demokratiaa (kuten Immonen) ei kannattaisikaan sitä jossain tilanteessa (kuten esim. päätettäessä sukupuolineutraalista avioliittolaista).

    VastaaPoista
  4. Nähtäväksi jää, kannattaisiko. Asiaa voisi tietysti kysyä häneltä itseltään.

    VastaaPoista