torstai 6. maaliskuuta 2014

Miesten E-pillereistä

En halua enkä aio lähteä toiseksi Henry Laasaseksi, ja ilmoitankin tämän vuoksi heti alkuun ihan jo tasa-arvosyistä kannattavani sitä, että myös miehillä olisi mahdollisuus valita E-pillerin käyttö. Kuitenkin tämänpäiväisessä Hesarin kolumnissaan Maija Aalto kannatti hyvää asiaa väärillä argumenteilla kun hänen mielestään ilmiselvästi on väärin, että miesten terveydellä ei haluta pelata riskipeliä. Jutun mukaan epäillään E-pillereiden mahdollisesti lisäävän itsemurhaalttiutta; tämä yhteys tosin on spekulatiivinen ja vahvistamaton.

En tietenkään halua, että naiset altistetaan jutussa mainituille riskeille, oli kyseessä sitten mainittu itsemurhaaminen, lihominen tai akne, puhumattakaan mielialan vaihteluista tai kohonneesta veritulppariskistä, eikä se ole oikeaa tasa-arvoa, jos naisten riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen, veritulppaan tai itsemurhaamiseen (sillekin taitaa löytyä ICD-diagnoosi) on nostettu E-pillereillä edes hieman lähemmäs miesten riskejä altistua moisille sairauksille.

Miesten eliniänodote on naisia muistaakseni seitsemän vuotta alempi, oliko se kahdeksan peräti. Miesten mortaliteetti on naisia korkeampi miltei kaikissa ikäluokissa. Niin että pitääkö miesten terveyden kanssa sitten leikkiä?

Ei pidä. Toivotan E-pillerit tervetulleeksi, mutta en miesten terveydellä leikkimistä, jos en kyllä naistenkaan. Mahdollisuuksien tasa-arvoon ei päästä paremmassa asemassa olevien lähtökohtia huonontamalla, vaan heikommassa asemassa olevien asemaa parantamalla.

Maija Aallon kolumnin voi lukea klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti