Budjetin kehysriihen yhteydessä tehty leikkaus lapsilisään on herättänyt sosiaalisessa mediassa suoranaisen vastalausemyrskyn, johon ovat pienituloisten lisäksi syyllistyneet myös keskiluokkaiset ja -tuloiset. Tarkastellaanpa nyt, mitä oikein leikataan ja miten.
Kehysriihi alentaa lapsilisää yhdestä lapsesta 7,71 euroa kuukaudessa. Vaikka lapsilisä onkin lapselle korvamerkittyä tuloa, tämä on saivartelua, koska vanhempihan sitä käyttää ja sen käytöstä päättää. Kaikki menee samaan, pohjattomaan kassaan.
En kelpaa virallisesti pienituloiseksi, siihen olen aivan
liian rikas, mutta akateemisesti koulutetuksi koen ainakin suhteellista
deprivaatiota, tai Erik Allardtin sanoin, tilanteeni on
rankiepäjohdonmukainen. Kuukausituloni ennen verotusta ovat 2163 euroa
ja verotuksen jälkeen 1725 euroa kuukaudessa. Pakollisten menojen -
asumisen, työmatkalipun, elatusavun, Visan minimilyhennyksen, sähkö- ja
puhelinlaskun sekä asuntolainan pakollisen kylkiäisvakuutuksen jälkeen
käteen jää hyvänä kuukautena 675 euroa kuussa. Hyvä kuukausi tarkoittaa
sitä, että mitään ylimääräisiä laskuja ei tule ja en lyhennä Visaa kuin
minimisummalla.
Minun pohjattomaan kassaani on tulossa toukokuussa 104,19 euron sijasta tulossa 96,48 euron lisäys. Kehyshiiri nakertaa tästä lisäyksestä 7,71 euroa, tosin on makuasia, kumman vanhemman tuloihin se kohdistetaan. Jos elatusapu jaettaisiin kahtia molempien vanhempien kesken, silloin vähennys odotettavissa olevissa tuloissani on 3,855 euroa, mikä on nettotuloistani 5,3 promillea.
Toki tosiasiallisen melko pienituloisena otan kernaasti jokaisen sentin ja millin, joka annetaan, mutta eiköhän seitsemästä eurosta seitsemästäkymmenestäyhdestä sentistä valittaminen ole saivartelua. Mitä sillä saa? Hädin tuskin puolikkaan vaippapaketin. Onko kukaan koskaan ostanut puolikasta vaippapakettia? Minä ainakaan en, siitä syystä että sellaisia ei saa.
Miksi sitten moinen parku pikkusummasta? Kyse on periaatteellisesta joustamattomuudesta. Saavutetuista eduista ei haluta tinkiä, silloinkaan kun niitä ei vielä edes olla saavutettu.
Yksinhuoltajaäidin poikana ja ajoittaista työttömyyttä maistaneena tiedän kyllä, että seitsemän euroa seitsemänkymmentä yksi senttiä on sekin raha. Siksi olisikin parasta leikata lapsilisistä progressiivisesti. Tämä tapahtuisi reiluimmin ja parhaiten siten, että lasketaan lapsen kanssa samassa taloudessa asuvien huoltajien tulot yhteen, ja verotettaisiin progressiivisesti aivan kuten nytkin. Muutos vaatisi lapsilisän subjektiivisuuden poistamista, eli se laskettaisiin tuloksi vanhemmalle, ei lapselle, mitä se toki nytkin tosiasiallisesti on, ja kuten se jo nytkin lasketaan toimeentulotuessa perheen, ei lapsen tuloksi. Tässä laskutavassa yksinhuoltajat ja pienituloiset voittaisivat, tai siis häviäisivät vähiten, kun taas isompituloiset saisivat luvat olla enemmän solidaarisia. Tämä laskutapa ei poistaisi lapsilisää keneltäkään, mutta kohdistuisi oikeudenmukaisimmin.
Yksinäisajattelijan ääneen ajatteluja. Aineiston muuntaminen ilman lupaa on kielletty. Suorat lainaukset ja aineiston jakaminen on siis sallittua. Suurin osa kirjoituksistani löytyy linkkilistan ylimpänä olevasta vanhasta blogistani. Olen itse ja yksin vastuussa blogissani esittämistäni mielipiteistä, jotka edustavat vain minua, eivät edustamiani organisaatioita. En ole vastuussa kenenkään lukijan sisäluku- enkä sisäislukijataidoista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
"SDP:lle ja vihreille ei kelpaa hallituksen ratkaisu, jossa kaikilta perheiltä leikataan lisiä saman verran.
VastaaPoistaPuolueet teettävät parhaillaan laskelmia ja selvityksiä vaihtoehtoisista malleista, sillä eduskuntaryhmät ovat vaatineet jotain tehtäväksi.
- Pitää pohtia vielä, olisiko leikkaus toteutettavissa progressiivisen verotuksen kautta. Eduskunnan täytyy budjetin säätämisen yhteydessä pohtia, voidaanko lapsilisäleikkausta kompensoida jotenkin kohdistamalla määrärahoja lapsiperheiden pärjäämiseen ja hyvinvointiin, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo Ylellä.
Puolueet eivät siis halua perua itse leikkauspäätöstä, mutta ne miettivät, voisiko päätöstä muuttaa."
Hyvä!
Nyt Vasemmistoliitolla ei ole valitettavasti mitään mahdollisuuksia myötävaikuttaa asiaan, kun lähtivät hallituksesta.
VastaaPoista