maanantai 10. maaliskuuta 2014

Mitkä ihmeen nautintoaineet?

Köyhät röökaavat ja dokaavat, ovat koukussa ja väärinkäyttävät, hyvin toimeentulevat, menestyvät, koulutetut tai rikkaat käyttävät nautintoaineita. Toki eri mittarein syrjäytyneet ovat todennäköisemmin myös muilla mittareilla syrjäytyneitä, ja päihteidenkäyttö ei ole vain syy tai seuraus vaan se myös ihan puhtaasti korreloi syrjäytymisen kanssa: dokaaminen vie työkunnon ja rööki rahat.

Mukana on myös aimo annos ylenkatsetta ja moralismia: on jotenkin huojentavaa kätkeä oma alkoholinkäyttö tai tupakointi "elämän pieniksi nautinnoiksi". Sen verran minullakin on kokemusta näistä nautinnoista, että osaan suuresti arvostaa sitä, ettei seuraava päivä mene rokuliksi tai työkyvyttömyyden peittelyyn ja että aamulla pääsen lenkille suoraan kotiovelta, siis jaksan. Eivätkä haise vaatteet röökiltä.

Saunaoluen napsahdus ja viinin maun pyörittely ovat kyllä nautintoja, ei siitä pääse mihinkään. Mutta tuskin ne koukussa oleviksi leimaantuneetkaan nyt niin nauttivat siitä posket lommolla vedetystä sätkästä tuulisella Vaasanaukiolla tai ensimmäisestä kulauksesta Jormaa, saati kahdennestakymmenennestäensimmäisestä.

Tuskin asia on sen paremmin hänellä, joka piilottelee pulloa toimiston alakaappiin, ei sen puoleen. Mutta miksi pärjäävät nauttivat ja syrjäytetyt syrjäytetään kuvaamalla heidän käyttöään väärinkäytöksi ja addiktioksi, vaikka moni akateeminen tai sikariporrastason käyttäjä täyttää ainakin määrällisesti kaikki mitat? Miksi toiset käyttävät nautintoaineita ja toiset päihteitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti