maanantai 28. huhtikuuta 2014

Näpit irti Porvoon synnytysosastosta

Porvoon sairaalassa syntyy vuosittain noin 800-900 lasta maailmaan. Kohta minäkin pääsen ihastelemaan Porvoon kotoisen sairaalan tunnelmaa. Raportoin sitten, mikäli palvelukokemus ei ole miellyttävä. Mitä uskon sen olevan.

Odotusaikana jo se, että sairaala on kahden kilometrin päässä, on luonut turvallisuudentunnetta. Jos on jotain askarruttavaa, sinne voi aina soittaa. Ovetkin ovat aina auki: jos olo tulee turvallisemmaksi paikan päällä asiantilan tarkistamisesta, kotoani sinne pääsee pyörällä alle 10 minuutissa, kävellen 20 minuutissa ja taksilla matka maksaa vain kahdeksan euroa. Hienoa. Rauhoittaa mieltä tietää, että matka synnyttämään on näin lyhyt niin että paikalle ehtii varmasti ajoissa.

Me vielä ehdimme. Mutta eivät ehdi itäisen Uusimaan synnyttäjät ehkä vastaisuudessa, jos aika ajoin esiin putkahtelevista uhkailuista lakkauttaa Porvoon sairaalan synnytysosasto joskus tulee totta. Esimerkiksi meiltä Naistenklinikalle kestää vaihtojen kanssa puolisentoista tuntia. Ja onko se bussista viimeisillään hoippuminen pysäkille, kävely toiselle pysäkille, odottelu ja ratikkaan istuminen nyt niin mukavaa siinä tilassa. Lapsivedet ratikkakiskoille.

Ei. Siihen kuitenkin mennään, jos Porvoossa joskus ei enää olisi synnytysosastoa. Tarkastellaanpa hieman vielä nykyisiä liikenneyhteyksiä.

Nykyisellään lapinjärveläisillä kestää bussilla Porvooseen noin 35-40 minuuttia. Jos synnytykset siirtyvät Helsinkiin, matka ensin Kamppiin kestää tunnin enemmän, sitten vaihto päälle. Ruotsinpyhtäältä ja Monninkylästä ei suoraa yhteyttä synnyttämään enää ole. Tai on, taksilla.

Matkustin kerran Porvoosta lentoasemalle, kun oli pakko, bussin ei-tullessa. Maksoi 84 euroa. Ruotsinpyhtäältä tai Monninkylästä Meikkuun maksaa toistasataa euroa, ja kestääkin varmastikin puolisentoista tuntia.

Toivon siis totisesti, että synnytysosasto pysyy Porvoossa. Muuten syntyy jatkossa lapsia navetoihin, saunanlauteille ja takapenkeille, ihan kuin ennen vanhaan. Ja sittenpä tulee lisääntyminen olemaan sallittua vain autollisille. Jos joskus vielä innostun lähtemään ehdokkaaksi vaaleissa, tämä tulee olemaan kärkiteemojani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti