lauantai 26. huhtikuuta 2014

Miksi maahanmuuttajien lapsetkin syrjäytyvät?

Maahanmuuttajilla on vaikeuksia työllistyä koulutustaan vastaaviin töihin. Tästä seuraa, että he joutuvat usein tekemään vuorotöitä ja hanttihommia. Yleensä vallitsee suora korrelaatio koulutustason ja omaan työhön - niin työnkuvaan kuin työaikaankin - vaikuttamisen mahdollisuuden välillä: mitä korkeampi koulutustaso on, sitä enemmän yleensä päästään vaikuttamaan omaan työhön.

Maahanmuuttajilla tämä yhteys katkeaa, etenkin ei-länsimaisilla maahanmuuttajilla, koska me emme ole valmiita ottamaan heitä heidän osaamistaan vastaavaan työhön. Seurauksena tästä on muunmuassa se, että koulutusta vastaamattomia töitä tekevien maahanmuuttajien lapset jäävät valitettavan helposti heitteille kavereiden kanssa tai ostareille notkumaan, kun isän tai äidin työ ei jousta.

Kun ensimmäisen polven maahanmuuttajat eivät saa osaamistaan käyttöön, tästä seuraa ylisukupolvista syrjäytymistä, kun lapset huomaavat vanhempiensa varoittavasta esimerkistä, että kouluttautuminen ei kannatakaan. Toiseksikin vanhempien raataminen niskat limoissa paskatöissä voi johtaa lapsien mielenterveysongelmiin ja koulupudokkuuteen, kun sieltä yösiivouksesta tai liikelaitoksen valvontakameran alta voi olla vaikea ehtiä verkostoneuvotteluihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti