torstai 3. huhtikuuta 2014

Miehetkin ovat huoltajia

Olen työssäni huomannut, että lapsipsykiatristen potilaiden asiakirjat osoitetaan n. 95% äidille eikä molemmille vanhemmille, siinäkin tapauksessa kun nämä molemmat vanhemmat asuvat samassa osoitteessa - joka on sama osoite kuin heidän lapsensa - ja nämä molemmat on merkitty ensisijaisiksi huoltajiksi. Onko tämä sitten syy siitä, että äidit hoitavat useammin lastensa asiat, tietoista politiikkaa, yritys suosia äitejä ensisijaisina kasvattajina, vai sisäistetty, tiedostamaton ja vakiintunut käytäntö sosiaali- ja terveysaloilla, joka sitten vahvistaa puolestaan sitä, että äidit edelleenkin pysyvät lastensa pääasiallisina kasvattajina?

Samaa tosin väitetään tapahtuvan myös lastensuojelussa ja sosiaalityössä yleisemminkin sekä neuvoloissa. Edellisen lapseni syntyessä sain ottaa itse oman tilani, mikä joskus edellytti äänen korottamistakin, jotta edes paikallaoloni huomattaisiin. Ja vaikka se sitten huomattiinkin, edelleenkin minulle varattu rooli oli autokuski (ilman ajokorttiakin!) ja imetystukihenkilö. Eikä tämä mikään ihme ole: eräskin hoitohenkilö totesi minulle silmät kirkkaana, että isähän on imetyksen tukihenkilö.

Kuten huoltajuudesta taistelemaan joutunut ystäväni huomautti, naisille maksetaan juuri sen takia vähemmän palkkaa, että heille on miltei yksinoikeutena varatu lastenhoito, mikä sitten tarkoittaa sitä, että naisilla myös oletetaan olevan enemmän lapsista johtuvia työnteon esteitä: kun lapsi sairastuu, nainen jää kotiin ja kun päiväkodeissa tai kouluissa varataan vanhempainkeskusteluja, niissä mennään äidin aikataulujen mukaan. Toinen tuttavani - yksinhuoltajaisä - huomautti, että hänen oli alussa hankalaa saada edes lapsilisää maksetuksi omalle tililleen, koska hän oli mies, ja semmoiset eivät voi olla huoltajia ja hoitaa lasten asioita.

Näitä sukupuolittuneita käytäntöjä vastaan tulee taistella ihmisenä, miehenä, töissä, politiikassa, talossa ja puutarhassa. Tasa-arvo on naistenkin etu. Tämä kannattaisi muistaa niiden naistenkin, jotka kansoittavat naisvaltaiset sosiaali- ja terveysalat ja jotka pitävät yllä näitä käytäntöjä, jotka sitovat heidän siskonsa kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti