tiistai 15. huhtikuuta 2014

Mitä Kivinokalle pitäisi tehdä?

Olen linkannut useita Kivinokkaa koskevia linkkejä ja kannanottoja Kaupunkimetsät ja Keskuspuisto -facebook-ryhmääni viime päivinä, asian aktivoituessa. Olen välttänyt ottamasta kantaa asiaan, vaikka tokikin linkeistäni voi päätellä, millä kannalla olen, sen perusteella, että olen linkannut Kivinokan mökkikäytössä puolustavia linkkejä.

Helsingin puolueista ainakin Kokoomus haluaa rakentaa Kivinokan, Demarit ja Vasemmisto eivät, koska Kivinokka on perinteinen työväestön mökkialue. Vihreiden enemmistö kannattaa Kivinokan säilyttämisestä nykyisellään.

Kokoomusargumentin mukaan alue tulisi rakentaa, koska sinne on hyvät joukkoliikenneyhteydet. No, ei ole. Kivinokan ja Herttoniemen metroaseman väliin jää koko Kulosaaren kartanoalue ja Herttoniemen siirtolapuutarha; lisäksi pitää vielä talsia hyvän matkaa Itäväylän vartta.

Missä käytössä alue nyt on? Siellä on kuusisataa lomamökkiä, mutta ei alue ole sivullisilta suljettu, kuten kokoomusvaikuttaja Tatu Rauhamäki väittää. Alueen sulkeva puomi estää autoilun, ei alueelle pääsyn. Kokoomuslaisilla ei kai sitten ole jalkoja...

Toki asuinrakentamisella alue olisi nykyistä useamman käytössä, mutta ei virkistyskäytössä. Mökit Helsingissä vähentävät mökkeilijöiden tarvetta tukkia Helsingin ulos- ja sisäänajoväyliä autoilla, vaikka toki mökkeilystä tuplainfrastruktuurin ylläpitämisenä voi olla montaa mieltä, vaikka mökissä kyse onkin monille pyhästä lehmästä.

Summa summarum: toki mökkeilystä kulttuurimuotona voi olla mitä mieltä hyvänsä, mutta Kivinokka on paljon muutakin kuin 600 asukkaan etuoikeus. Kivinokka on jo nykyisellään kaupunkikulttuuria, sellaisena ainutlaatuinen Helsingissä. Toki Helsingin kasvattamistarpeenkin voi kyseenalaistaa: ehkä loppujen lopuksi ekologisinta olisikin, että maan möyrimisestä tykkäävillä olisi oma piha, niin ei tarvittaisi mitään mökkejä. Ei tarvitse kovin kauas päästä voidakseen elää Helsingin kasvutavoitteilta rauhassa omassa tuvassa ja omalla perunamaalla, jos sellaista haluaa. Soutaa voi kaupungeissakin, ja Kivinokan kaltaisten alueiden säästäminen säilyttää myös mahdollisuuden luontokokemukseen Helsingissä, joten senkään perään ei tarvitse ajaa merta edemmäs kalaan. Ja on niitä hyttysiä Helsingissäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti