torstai 21. marraskuuta 2013

Laivat puuta, miehet rautaa

Hesarissa eilen siteeratun australialaistutkimuksen mukaan nykylasten fyysinen kunto, etenkin kardiovaskulaarinen eli verenkierron ja hengityselinten kunto on paljon omien vanhempiensa sukupolvea heikompi. Tämähän ei ole mikään uutinen; Suomessahan on jo pitkään vertailtu koululaiskohorttien ja varusmiesten tuloksia pituushypyssä ja Cooper-testissä.

Minä olen juossut elämässäni arviolta jokseenkin kerran maapallon ympäri. Tämä hullutus alkoi vasta parikymppisenä, joten olen antanut tasoitusta. Tästä tasoituksesta ei kuitenkaan johdu se, että en edelleenkään löisi vetoa puolestani 60 metrin juoksussa 63-vuotiasta isääni vastaan. Hän juoksi 15-vuotiaana satasella 11,7 ja hyppäsi seivästä omatekoisilla härveleillä muistaakseni 370. Muistaakseni. En ollut katsomassa.

Polvi pojasta pahenee, mutta olen onneksi katkaissut ylisukupolvisen rappeutumisen. Ja tämä on tapahtunut ilman muita liikuntainterventioita kuin vauvauinti. En olisi edes puolivälissä Edelfeltin bulevardia, minä 5-vuotiaana nyt 5-vuotiasta poikaani vastaan. En ollut 5-vuotiaana puolivälissäkään pihaa ottaessani erää 2-vuotiasta hoitolastamme vastaan. No, Virpi oli pitkäsäärinen neito, joka myöhemmin harrasti muun muassa korkeushyppyä. Minuun päti tuolloin sama kuin suomalaiseen pikajuoksijaan: kaikki oli ok ennen kuin lähtölaukaus pamahti. Tuon jälkeen loppu olikin vastatuulta ja koko ajan jyrkkenevää etunojaa. Ensimmäinen juoksukilpailuni päättyi asfaltti-ihottumaan.

Ehkä seipäät olivat puuta, mutta miehet rautaa. Hiiohoi. Nykyään kunto pitää hankkia, silloin se saatiin. Vielä isäni lapsuudessa poikain harrastuksena oli seiväshyppy, ja ehkä maaseudulla vielä 80-luvullakin ilman seivästä. Siinä se rautainen yleiskunto tuli, jota eivät edes nuorena aloitettu tupakointi ja ruokailutavat ennen Pekka Puskaa riittäneet tyystin tuhoamaan.

Nykyään joillakin on loistava lihaskunto, toisilla kestävyyskunto, harvoilla kuitenkaan teräsmiehen yleiskuntoa, ja aivan liian moni on sellaisessa kunnossa että hyvä kun jaksaa itsensä raahata elokuvateatteriin edes moposkootterilla.

Hesarin jutun ko. tutkimuksesta voi lukea klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti