sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Huonosti naamioitua kateutta

Työttömien, maahanmuuttajien, yksinhuoltajien - puhumattakaan työttömistä maahanmuuttajayksinhuoltajista - ja yleensäkin vähäosaisten nauttimia etuuksia paheksuvat säännönmukaisesti halveksivat näitä vähäosaisia heidän saamistaan etuuksista. Jos halveksii etuisuuksien varassa eläjää, eipä kyllä itsellä voi mennä kovin häävisti.

On vaikea tehdä muuta johtopäätöstä kuin että halveksija häpeää omaa kateuttaan, ja pelkää tämän paljastumista, ja yrittää naamioida tätä ylenkatsettaan - joka johtuu heikosta itsetunnosta - halveksunnaksi, että tämä halveksunnan suorittaja olisi muka jotenkin moraalisesti halveksunnan kohteen yläpuolella. Nimittäin on siinä häpeämistä, vähäosaisten kadehtimisessa. Joillekin alaspäin katsominen on ainoa keino saada itsensä tuntemaan onnistuneiksi kansalaisiksi, ja yllättävän usein tämä ylenkatse ei ole mahdollista muuten kuin polkemalla toisia.

1 kommentti:

  1. Nyt pitäisi sanoa, että minua ainakin rehellisesti ottaa päähän muutama tuntemani tyyppi, joilta riittä aina halveksiva sana, kun he puhuvat kaltaisistani.
    Ja kyllä minä ainakin Kadehdin heitä, niitä joilla on vakituinen kokopäivätyö ja oma talo, jossa asua. Niitä, jotka mielellään halveksivat minua, työtöntä vuokralla asuvaa.

    VastaaPoista