torstai 13. helmikuuta 2014

Älä valitse alaasi jalkovälilläsi, vaan päälläsi

Kun Miikka Keränen kirjoitti "valitse alasi päälläsi, älä jalkovälilläsi", olen ihan samaa mieltä. Tosin sukupuoliroolien lisäksi olen mieluummin huolissani ihmisistä kuin heidän aloistaan. Kenenkään ihmisen tehtävänä ei pitäisi olla työvoimapulasta murehtiminen, vaan se, miten voisi hyödyttää omalla osaamisellaan yhteistä hyvää ja vielä nauttia tästä. 

Juuri tämän vuoksi en suosittelekaan useimpien miesten vakavasti harkitsevan hoitoalaa. Kannattaa ajatella päällä, ihan niin kuin Miikka suositteli. Miksi ehdoin tahdoin ryhtyä marttyyriksi, lähtemällä pienipalkkaiselle, hierarkkiselle alalle, jotka nyt valitettavan usein sattuvat olemaan naisvaltaisia?

Tasa-arvo-ongelma kyllä on ihan todellinen, monilla naisvaltaisilla aloilla vallitsevien lukuisten muiden ongelmien lisäksi. Sukupuolten välinen tasa-arvo-ongelma ei ole ainoa, ja on näillä aloilla työskentelevien ongelmien vähättelyä sulkea näiltä muilta ongelmilta silmäänsä typistämällä kysymys sukupuolikysymykseksi.

Kun nyt ainakin monilla naisvaltaisilla aloilla vallitsee se vääryys, että harvat alalla työskentelevät miehet ovat pyramidin huipulla, miksi kukaan yksilö lähtisi uhrautumaan sinne pyramidin pohjalle? Ja matalapalkkaisilla aloilla - jotka nyt sattuvat valitettavan usein olemaan naisvaltaisia, kuten edellä todettu on - se pyramidin pohja on hyvin leveä. Sen pyramidin pohjan leventäminen ei lisää tasa-arvoa, vaan -arvottomuutta.  


Miikka Keräsen tekstin, joka minut inspiroi kirjoittamaan tämän, voi lukea klikkaamalla tämän bloggaukseni otsikkoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti