maanantai 10. helmikuuta 2014

Työaikajoustoilla tehokkuutta julkiselle sektorille


Miksi mahdollisuuteen antaa täysipainoinen, kokonainen työpanos puolipäiväisesti suhtaudutaan niin nihkeästi ja miksi taas puolitehoista työpanosta kokoaikaisessa työssä suvaitaan niin yleisesti? Miksei makseta tehdystä työstä vaan työajasta? Väitän, että tämä kysymys, työajan ja työsuorituksen suhde on tärkein yksittäinen syy siihen, miksi julkista sektoria usein syytetään kannattamattomaksi, syystäkin.
Jos viranomaistoimintoja suorittavan julkisen tahon on lainsäädännöllisistä velvoitteestaan johtuen annettava tätä viranomaispalvelua koko virka-ajan, sen ei tarvitsisi tarkoittaa sitä, että kyseisen viraston jokaista työntekijää tarvitsee säilyttää siellä virastossa kello kahdeksasta kello kuuteentoista. Jos esimiehet porrastaisivat julkisen hallinnon työajat siten, että puhelimiin vastaisi aina joku, tämä mahdollistaisi jouston ja tehokkaan ajankäytön, eikä kukaan turhautuisi.

Kustannuspaikalla nöhjöttämisen sijaan, vapautuvan ajan voisi käyttää luomiseen, tutkimiseen, viljelemiseen, hoivaamiseen. Siis johonkin hyödylliseen. Kun julkisen hallinnon toimisto-nahjuk... eikun ohjuksilla ei ole muuta tekoa kuin vaihdella kiiltokuvia ja parannella omaa sosiaalista vaihtoarvoaan kun arvonmittaus työn kautta hieman, köh, yskii, niin eipä tarvitsisi juoruamista ja muuta tyhjäntoimittamistakaan toimittaa niin paljoa kun töissä ei jäisi niin paljoa löysää. Ei ehtisi klikkejä syntyämään eikä kerhoja, joissa puhutaan kakkoita.

Työskentelin reilu 10 vuotta sitten Etelä-Suomen lääninhallituksessa. Siellä noudatettiin politiikkaa, jossa puhelu yhdistettiin sille virkamiehelle, joka sattui osamaan ruotsia. Samaa strategiaa soisi noudatettavan hallinnossa yleisemminkin: se vastaa puhelimeen, joka on paikalla.
On muuten kummallinen jäänne, että virastoissa pitää aina vastata puhelimiin. Eihän virastoihin lähetettyihin sähköposteihinkaan tule vastauksia välittömästi, ja moni viranomainen panttaa henkilökuntansa sähköpostiosoitteita kuin ne olisivat valtiosalaisuuksia.

Monia julkisen hallinnon töitä olisi mahdollista järkeistää, kaikissa tuntemissani virastoissa päivittäisistä työtehtävistä suoriuduttaisiin 2-3 tunnissa, mutta ei: virastorotat pelkäävät palliensa puolesta. Eihän kukaan voi myöntää, että hän käyttää työaikansa tehottomasti? 
Kiitos Osmo Soininvaaralle inspiraatiosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti