tiistai 3. joulukuuta 2013

Kuinka yksityinen subventoidaan julkiseksi

Kun Facebookissa eräs kokoomuslainen kommentoi eilen erään kohukokoomuslaisen linkatusta puheenvuorosta syntynyttä keskustelua julkisesta sektorista, että "Minusta meidän on kyllä erittäin aiheellista olla huolissaan julkisen sektorin paisumisesta. Ei meillä ole varaa tällaiseen.", kommentoin siihen seuraavaa, ottamatta kantaa, kumpi on pahempaa trollausta, trollaus vai trollauksen yritys:

"Kuntien tehtäviä varmaankin voi karsia, mutta huomauttaisin, että julkinen sektori on vahvasti arvolatautunut termi, joka sisältää kaikki budjettirahoitteisesti maksetuissa palveluissa tai elinkeinoissa työskentelevät. Jos esimerkiksi yritys saa starttirahaa tai epäsuorempaakin tukea, kyseessä on julkisrahoitteinen toiminta

Esimerkiksi terveydenhuollon Kela-korvauksien myötä yksityinenkin muuttuu julkiseksi. Julkisen sektorin lisäksi on siis subventoitua piilojulkista, jonka erottaa virallisesta julkisesta sektorista ainoastaan se, että kun julkisessa sektorissa voiton kantavat veronmaksajat eli kaikki, yksityisessä sen saa vain omistaja, eli usein veroparatiisissa sijaitseva parasiitti. Julkisen sektorin syyttämisessä on kyseessä ideologisista syistä tapahtuva julkisen sektorin demonisointi."

Sitten vielä jatkoksi: eräille kaikki julkinen palvelu on laadultaan huonompaa siksi että se on julkista.  Sen lisäksi se vielä on jotenkin moraalitonta, koska siinä se maksetaan verovaroilla, joita muuten me kaikki maksamme, ja kaikki muuten nauttivat julkisista palveluista. Mikä sitten on julkinen palvelu? Julkinen palvelu on verovaroista kustannettu. Mikä sen sitten erottaa piilotuetusta palvelusta? Miksi piilotuki on parempi asia kuin avoin tuki? Voisivatko kokoomuslaiset vastata? 

Verovaroista rakennettu tiekin on julkinen palvelu. Siitä sitten rakentamaan yksityistietä omalle lexukselle, jos eivät julkiset kelpaa. 

Vielä palaan hetkeksi kohukokoomuslaisen kannatuspuheenvuoroon: kyllä julkinen sektori kannattaa, etenkin silloin kun se tuottaa hyvinvointipalveluita, sillä tuolloin se lisää kokonaiskysyntää, tuoden uusia kansalaisia kuluttajien piiriin. Lisäksi esimerkiksi opillisen sivistyksen levittäminen, ns. kansansivistys lisää kansansivistystä, määritelmän mukaan, vähentäen syrjäytymistä ja terveydenhuolto parantaa terveyttä ja poistaa sairautta. Tämän luulisi olevan selvä sekoomuslaisillekin, mutta ei, niin pannaan se vielä tähän.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti