lauantai 21. joulukuuta 2013

Norjalainen jouluateria




Norjalainen joululihapannu. Etualalla pinnekjøtt, keskellä Vossakorv ja takana medisterkake.

NORJALAINEN JOULUATERIA

Norjalainen jouluateria koostuu kahdesta välttämättömästä pahasta: pinnekjøttistä ja joululautasesta. Lisäksi voi syödä, eli "spise" meilläkin tuttua lipeäkalaa. Koska kaikkia norjalaisen jouluaterian ainesosia ei voi ostaa suomalaisista ruokakaupoista, helsinkiläinen tapaa mennä etsimään erikoisaineksia Stockmannilta. Koska oletettavasti kaikkia aineksia ei saa sieltäkään, seuraavaksi on luvassa tarkempi kuvaus siitä, mitä nämä tarkoittavat, ja miten nämä aterian osat voi koostaa Suomesta saatavilla elintarvikkeilla:

VAROITUS: NORJALAINEN JOULUATERIA EI SOVELLU KASVISSYÖJILLE!

PINNEKJøTT ELI TIKKULIHA

Pinnekjøtt, eli suomeksi "tikkuliha" voi kuulostaa leikkiruoalta, mutta kyse on lyhyesti suolatuista ja kuivatuista lampaanluista, joita liotetaan vedessä n. vuorokauden. Tämän jälkeen suuren kasarin pohjalle kootaan limittäin sijoitetuista "pinneistä" eli puutikuista alusta, eräänlainen haudutusritilä, ja kasariin laitetaan vettä sen verran, että päällimmäinen tikkukerros ei aivan peity. Tikkuaineksia voi mennä itse repimään esimerkiksi Keskuspuiston puista - jos eivät viranomaiset tai Ei enää palaakaan Keskuspuistosta -kansalaisliike huomaa - koska Suomessa ei myytäne valmiita tikkuja avuttomille tai metsättömille.

Tikkulihan annetaan hautua kasarissa miedolla lämmöllä n. 2-3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa luista käytännössä itsestään. Nimestään huolimatta, tikkuliha ei ole lasten ruokaa. Lampaanlihalla on omanlaisensa maku, puhumattakaan tuoksusta, ja sitä ei suositella heikkohermoisille, etenkin kun tässä tapauksessa lampaanlihan luonnollista aromia vahvistetaan vain suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Lampaanlihan makua pehmentämään suositellaan valkoista kastiketta; perinteinen suomalainen sipulikastike kelpaa mainiosti.

Tikkulihan kerakkeiksi suositellaan keitettyjä manteliperunoita, lanttulaatikkoa ja Vossakorv -nimistä lihamakkaraa. Tosin en ymmärrä, miksi norjalaiset kutsuvat tässä tapauksessa makkaraa nimellä korv kun se on muuten pølse, mutta kyse on siis norjalaisesta sekalihamakkarasta, jolla on ruotsalainen nimi. Vossakorvin voi hyvin korvata esimerkiksi Wilhelmillä tai Kabanossilla. Pinnekjøttin lisäkkeeksi soveltuu (toim. huom.) erityisen hyvin punakaali, jonka valmistusohje seuraa edellä ja lanttulaatikon sijasta voi käyttää mitä hyvänsä juureslaatikkoa.

JULETALLERKEN ELI JOULULAUTANEN

Joululautanen tulee koostaa medisterkakesta, joulumakkarasta, ribbestä, manteliperunoista ja ruskeasta kastikkeesta. Lisäksi suositellaan lisäkkeiksi hapankaalia ja punakaalia. Hapankaaliksi käy mainiosti Suomesta saatava hapankaali, ja punakaalin voi kokeiluhenkinen valmistaa itse, ja Suomessa Noras Hjemmelagede Rødkålin puutteessa onkin pakko.

Punakaali (1 kg) pestään, kuoritaan ja pilkotaan. Kiloa kohti raastetaan n. kolme omenaa. Kaali ja omena paistetaan suolalla (1 1/2 tl) ja kuminalla (2 tl) maustetussa voissa. Lisätään vettä tai lihafondia tai -lientä 4 desilitraa kaalikiloa kohti. Keitetään tunti ja/tai kunnes kaali on pehmentynyt. Maustetaan vielä suolalla, pippurilla ja appelsiinimehulla maun mukaan.

Medisterkaket ovat porsaanlihasta tehtyjä suurehkoja vaaleita lihapyöryköitä, joiden maku muistuttaa siskonmakkaraa. Nimensä mukaisesti, niissä on paljon ihraa, eli "isteriä". Joulumakkaroiksi käyvät mitkä hyvänsä omat suosikkimakkarat, kuten esimerkiksi nakit, jotka paistetaan esimerkiksi medisterkakeja esittävien makkaroiden, kuten siskonmakkaroiden, ryynimakkaroiden - tai nakkien - kera rasvassa 10-15 minuuttia. Samassa huonon lihan sinfoniassa paistetaan ribbe, joka on - aivan oikein arvattu - kylkeä, eli huonoa kinkkua, jossa on mukana läskiä, rustoa ja muita sellaisia osia, joita tavataan jauhaa esimerkiksi jauhelihaan tai koiranruokaan. Ribben voi korvata kinkulla, ja kannattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti