Oslon asukastiheys on 1386 asukasta/km2, Helsingin 2856 asukasta/km. Oslossa asuu norjalaisista 12,34%, Helsingissä suomalaisista 11,26%. Näiden lukujen valossa ei ole osoitettavissa, että vertailukelpoiseen kaupunkiin - jollaisen kanssa Helsingin sanotaan kilpailevan yrityksistä ja huippuosaajista - verrattuna, Helsinki olisi mitenkään harvaanasuttu tai väestö kovinkaan erityisen keskittynyttä pääkaupunkiin. Väestön keskittymistä Helsinkiin ei voi pitää näiden lukujen varjossa minään luonnonlakina, ainakaan sellaisena luonnonlakina, joka pätisi sellaisiin Helsingin kanssa vertailukelpoisiin metropoleihin, joiden kanssa Helsingin väitetään kilpailevan. Näin ollen Helsingin kasvattaminen vetoamalla kansainvälisellä kilpailukyvyllä on aika ontosti perusteltua.
Oslossa on koko asuttua kaupunkialuetta kiertävä Oslomarkan kaupunkimetsä, joka on ymmärretty suojella erityislainsäädännöllä. Norjassa vallitsee poliittinen konsensus siitä, että kaupunkimetsä on tärkeä, ja sinne pääsee kuudella metrolinjalla. Odotan Helsingin päättäjiltä vastaavaa visionäärisyyttä, mutta taitaa olla turha toivo.
Pitkäkoski Helsingin Keskuspuistossa.
Suosittelen siis etsimään muita argumentteja kaupungin kasvattamiselle, ja muita syntipukkeja kasvamisen estämiselle kuin kaupunkimetsät.
Sognsvann Oslomarkassa.
Yksinäisajattelijan ääneen ajatteluja. Aineiston muuntaminen ilman lupaa on kielletty. Suorat lainaukset ja aineiston jakaminen on siis sallittua. Suurin osa kirjoituksistani löytyy linkkilistan ylimpänä olevasta vanhasta blogistani. Olen itse ja yksin vastuussa blogissani esittämistäni mielipiteistä, jotka edustavat vain minua, eivät edustamiani organisaatioita. En ole vastuussa kenenkään lukijan sisäluku- enkä sisäislukijataidoista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti