keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Tasa-arvo luo turvallisuutta

Vinon (Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden) väistyvä puheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo kytki tuoreessa Nyt-liitteen haastattelussaan hyvinvointivaltion ja luottamuksen toisiinsa. Hän on erittäin oikeassa.

Mahdollisuuksien tasa-arvon ajatukseen perustuva, lähtökohtien eroja tasaava universalistinen hyvinvointivaltio on nimittäin sisäisen turvallisuuden tärkein takaaja. Täällä ei tarvitse lähteä varastelemaan, koska yhteiskunta on katsonut tärkeäksi taata perustarpeet. Hyvinvointivaltion puolustaminen onkin tärkeää, ei tarvitse kuin katsoa kahta (entistä) supervaltaa. Segregaatiota, siis sosiaalista eriytymistä, kannattaa porvarinkin vastustaa, sillä pelkääminen käy kalliiksi kukkarolle ja psyykelle.

Gated communities -ideaan perustuvat yhdysvaltalaisten kaupunkien hyväosaisten asuinalueita ja Terijoen jättilaisvilloja en Suomeen halua vartijoineen ja vallihautoineen. Nehän suorastaan kutsuvat yrittämään jotakin niin epätoivoista kuin murtautumista. Valitettavasti saman tulotason mukaisen segregaatiokehityksen aihioita on nähtävillä pääkaupunkiseudullakin; ei tarvitse mennä Westendiä tai Landbota kauemmas.

Suomessa segregaatiota aiheuttavat tekijät onneksi ovat vielä varsin eristyneitä, eivätkä kasaudu (vielä) läheskään Ameriikan malliin. Tämä tarkoittaa sitä, että täällä esimerkiksi etnis-uskonnollinen tausta ei tilastollisesti korreloi sosiaalisen aseman kanssa yksi yhteen. Taustatekijät eivät siis ennusta sitä, miten hyvin ihminen elämässään pärjää. Hyvinvointivaltion puolustaminen onkin tämän vuoksi tärkeää, ja tämä onnistuu parhaiten äänestämällä eduskuntaan sellaisia kuin Maria tai Outi Alanko-Kahiluoto.

Tasa-arvo luo turvallisuutta, koska se luo luottamusta kanssaihmisiin. Kanssaihmisten ei tarvitse pitää sinua vihollisenaan tai edes pelätä, että se, mitä sinulla on, olisi heiltä pois. Yhteiskunta, joka perustuu luottamukseen, on legitiimi, koska legitimiteetti perustuu juuri tähän edellämainittuun luottamukseen, joka perustuu hyvinvointivaltion takaamaan tasa-arvoon.

Marian haastattelun voi lukea klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa.

1 kommentti:

  1. 'Nehän suorastaan kutsuvat yrittämään jotakin niin epätoivoista kuin murtautumista.'
    No ei. Valitettavasti ne köyhät (tai lähinnä niiden epäsosiaalisempi osa) lähinnä ryöstää toisia köyhiä.

    VastaaPoista