perjantai 12. joulukuuta 2014

Mitä Yleiskaava tekee Kannelmäelle?

Facebookin Helsinki suunnittelee -sivulla esitellään Yleiskaavaa kohde kohteelta joulukalenterina, jonka luukkujen alta paljastuu niin makaabereita asioita, että joulukalenterin keksijällä on täytynyt olla hirtehinen huumorintaju. Luukusta numero 11 paljastuu Hämeenlinnanväylä, Kannelmäki ja Malminkartano.

Lieneekö sattuma, mutta luukun marssijärjestys paljastaa Yleiskaavan keskeisen ideologian, joka on kaupunkirakenteen tiivistäminen sisäänajoväylien ympärille eli kaupunkibulevardisaation. Olen kirjoittanut siitä huonolla menestyksellä paljon aiemminkin, joten ei siitä vielä tässä alussa sen enempää. Vasta vähän myöhemmin, jos sinne asti jaksaa lukea.


Helsinkiin valmisteltavassa uudessa yleiskaavassa on osoitettu entiselle kotikylälleni Kannelmäelle paljon täydennysasutusta ja tiivistämistä, ja ei siinä mitään, kyllä Kantsussa saattaa olla jäljellä pari pusikkoa (karhuvaaralainen termi), joihin sopii vielä tiivistää.

Yleensä tiivistäminen myydään asukkaille nykyisiä palveluita takaavana asiakaspohjan laajentamisena. Yleiskaavaselosteissa mainittu "Uusi kaupunkirakenne", joka bulevardisoi Hämeenlinnantien, myös kaventaa Keskuspuistoa, ja viime Yleiskaavassa Keskuspuistolle asetettiin osayleiskaava, jossa määriteltiin Keskuspuiston asema vakioksi, eikä sinne saisi rakentaa kuin liikuntaa palvelevia rakenteita. Metsää liikenteen melulta suojaa parhaiten - metsä, joka myös toimii hiilinieluna.

Kannelmäen sisälle ei suunnitelmassa jää juurikaan viheralueita. Vanhaistenpuisto kaventuu ja Prisman pelloista menee 2/3.

Suunnitelman sisältävä raide-Jokeri on muuten positiivinen, mutta sen tieltä pitää kaataa Pirkkolantien varrelta aika paljon puita. Yleiskaava siis ei vain kavenna Keskuspuistoa, vaan nävertää sitä sisältäpäinkin.

Kantsun ostari on näivettynyt aika lailla surullisesti 80-luvulta, jolloin siellä oli kirja-kempparia, useampaa kampaamoa ja pankkia, eikä kai niitä aikoja enää auta romanttisesti haikailla. En kuitenkaan pidä tästä kapitalistisesta supersize -kehityksestä, jossa 70-luvulla rakennettu Eka ensin "päivitettiin" Maxiksi, sitten Prismaksi ja vielä kertaalleen Kaareksi. Tämän kehityksen tämä yleiskaava siunaa, vaikka muuten yleiskaavassa selkeästi on lähtökohtana yrittää vaikuttaa yhdyskuntakehityksen suuntaan, ei vain sopeutua. Omassa nuoruudessani Kantsussa oli jopa urheilukauppa! Eikö mitään muita keinoja ole saada palveluita lähiöön kuin tällainen valtamerilaiva?

Kannelmäki-liikkeen Facebook-sivulla ehdotettiin vanhan ostarin jyräämistä uuden asutuksen tieltä - kuten Yleiskaavassakin näytettiin tehtävän. Kaikin mokomin, ja laitettakoon sitten - kuten Kannelmäki-liikkeen FB-sivulla ehdotettiin - uusien talojen kivijalkaan liiketilat. Tämä olisi sitä kantakaupunkimaisen elämänmuodon laajentamista, jota Yleiskaavassa ajetaan, sen sijaan että sopeutetaan kaupunkirakennetta jälkikäteisesti kauppakolosseihin.

Tämä valtamerisaatio kulkee siten, että ensin "pitää" rakentaa automarket, ja sitten vasta sen jälkeen ryhdytään miettimään, miten sitä sidotaan ympäristöönsä. Tätä ongelmaa ei perinteisellä ostarilla ollut, ostari kun on keskellä vanhaa Kannelmäkeä, joka on keskellä Kannelmäkeä, joka on keskellä Kaarelaa. Miksei vanhaa ostaria lähdetty kehittämään, vaikka rakentamaan se kauppakeskus sinne? Sijaintikin olisi ollut Kaarta paremmin asukkaiden tavoitettavissa, ml. maununnevalaiset ja hakuninmaalaiset.

Facebookin Helsingin suunnittelee -sivua pääsee katsomaan klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa (jos omistaa Facebook-tunnukset)

Tiedän, tiedän. Ei näytä tämä puistikko parhaita puoliaan syystalvisessa loskassa, mutta ei tätäkään puistikkoa enää ole, jos Yleiskaava toteutuu.

Kirjoittaja on entinen pitkän linjan kannelmäkeläinen ja pitkän linjan kaupunkisuunnitteluharrastaja ja kaupunkitutkimuksen tohtoriopiskelija.

2 kommenttia:

  1. Aivan käsittämätöntä toimintaa. Lapsille ei ole nytkään koko Kaarelan alueella kuin muutama hassu leikkipuisto. Onko missään tutkimusta tai edes pohdintaa siitä että mitä tämä puistojen ja metsien tuhoaminen tekee kansanterveydelle? Toisaalta puhutaan liikunnallisen elämäntavan opettamisesta lapsille jne, mutta samalla tuhotaan kaikki paikat missä voisi liikuntaa harrastaa. nimim. lääkäri, joka itsekin lekki joskus suossa puistossa

    VastaaPoista
  2. En ymmärrä kritiikkiä. Kannelmäki ei edes ole osa keskuspuistoa. Ainoa lähellä oleva uusi alue mikä tulee omalta osaltaan rajaamaan uudestaan keskuspuistoa on tuleva Kuninkaantammi. Lisäksi haaveet vanha ostarin elävöittämiseksi voi unohtaa. Miten olit ajatellut hallita sitä autoliikennettä joka pyrkisi ostarille. Lisäksi ihmisten kulutuskäyttäytimen on muuttunut eikä vanhoille pienille erikoisliikkeille ole enää elinehtoja kuin kantakaupungissa. Vanhan ostarin ovat tuhoon ovat osaltaan syyllisiä itse ostarin kauppiaat. He omistavat omat liiketilansa ja remonttia tai liiketilojen peruskorjaukseen ei ole haluttu panostaa vaikka siihen on ollut aihetta jo noin 20 vuotta.

    VastaaPoista