tiistai 30. joulukuuta 2014

Taide auttaa jaksamaan

Kirjoituksiensa perusteella historiasta kiinnostuneen Eskelisen Veijon olisi kannattanut ottaa sieltä myös oppia, kun hän tyypilliseen perussuomalaiseen tapaan lyttäsi taiteen verovarojen tuhlaukseksi.

Ei se sitä nimittäin ole: taide on ennaltaehkäisevää (mielen)terveystyötä, joka antaa mielekkyyttä joskus muuten harmaaseen tai jopa sysimustaan elämiseen. Jos Eskelinen tuntisi historiaa, hän tietäisi, että saarretussa Leningradissa tai pommitettavassa Berliinissä ihmiset menivät viimeisillä rahoillaan konserttiin tai taidenäyttelyyn, ja kapellimestari Wilhelm Furtwängler katsoi maanmiestensä hyvinvoinnin niin tärkeäksi, että päätti jäädä pakomahdollisuudesta huolimatta elähdyttämään maanmiestensä sota-arkea taiteellaan, joka tarjosi monille Saksaan jääneille heidän elämänsä jokseenkin ainoat kauhean arjen yläpuolelle nousseet hetket.

Mieluummin siis lisää rahaa yhteisötaiteeseen ja taideterapiaan, ja taide kansan pariin! Ja Eskeliselle tiedoksi, että ei taide aina maksa mitään; esimerkiksi kirkoissa pidettävät konsertit ovat tavallisesti ilmaisia, ja parin kympin konserttilipun saa muutaman päivän tupakoiden hinnalla. Eskelinenkin varmaan on valmis myöntämään köyhälle vapauden päättää itse, mihin roposensa käyttää?

Laitoin kirjoitukseni Uusimaa-lehteen vastineeksi Veijo Eskelisen mielipidekirjoitukseen,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti