lauantai 9. elokuuta 2014

Kun eläke ei riitä

Hesarissa tänään valitteli Silvolan pariskunta, kuinka eläke ei riitä, kun toisella jää käteen vajaa tonni ja toisella 1300 euroa verotuksen jälkeen. Asumiskulut heidän omistamastaan talosta ovat 500 kuussa.

Nopealla laskutoimituksella: pariskunnan käytettävissä olevat tulot ovat 1800 kuussa. Vertailun vuoksi: minulle jää verojen jälkeen 1725 euroa, ja asumisen jälkeen 1125 euroa kuussa. Siitä kun vielä maksaa bussilipun työskentelypaikkakunnalleni, jolloin käteen jää 879,20 euroa, mikä on vähän alle puolet Siivoloiden rahamäärästä.

Kyllä minä tulen toimeen. En matkustele kuin korkeintaan kesälomarahoista, mutta ei matkustelu ole perusoikeus tai -hyödyke. Vaasassa tai Porissa asti sentään käyn pari kertaa vuodessa. Oopperoissa ja teattereissa en muutenkaan juuri käy, sillä ne sijaitsevat eri paikkakunnilla. Sitten joskus eläkeläisenä katson kyllä, että minulla tulee olemaan mahdollisuus (ja itse asiassa varaakin) käydä joskus konserteissa, vaikka sitten ne pidettäisiinkin Helsingissä ja vaikka asuisinkin tuolloin vielä Porvoossa.

Hesarin jutussa kuultu Ellen Silvola oli sitä mieltä, että Suomessa pystyisi elämään kunnolla, jos käteen jäisi 2000 euroa kuukaudessa henkilöä kohden. Olen samaa mieltä, siis ennen asumiskuluja. Silvoloiden talo on jo maksettu, ja siksi minäkin asumisvelalliseksi ryhdyin, että minulla olisi sitten joskus 25 vuoden päästä varaa tehdä satunnainen matka tai konserttireissu. Eläkkeeni tuskin tulee olemaan Silvoloita isompi, ja juuri tähän olenkin varautunut asuntovelallisuudellani.

Kyllä Suomessa siis tulee toimeen, jos sopeuttaa menonsa tuloihin. Tämä Silvoloillekin tiedoksi. Eläke ei ole tarkoitettu elintason ylläpitämiseen vaan elämiseen. Yksi myönnytys Silvoloille on kuitenkin tehtävä: lääkkeet ovat aivan liian kalliita, minkä vuoksi lääkkeiden Kela-korvauksia ei ainakaan saa laskea.

PS. Vielä jälkihuomautuksena muistutettakoon, että sitten eläkeläisenä saan eläkeläisalennuksia sekä niistä konsertti- että toivottavasti junalipuista, mikäli sitten joskus täältä juna kulkee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti