keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kuinka moni suomalainen tienaa yli 2100 euroa?

Verkkouutisten mukaan "Sosiaali- ja terveysministeri Räty hyödynsi vuosina 2006–2009 monimutkaista yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai lääkärintyöstä saamiaan tuloja muutettua verottomiksi osingoiksi."

"– On aivan normaalia suomalaisen lainsäädännön mukaisesti harjoittaa yksityislääkäritoimintaa tällä tavalla, kommentoi ministeri Räty järjestelyä... Räty ei myöskään halua ottaa kantaa siihen, onko lääkärin sopivaa keinotekoisesti pienentää maksamiaan veroja etenkin saadessaan päätoimestaan verovaroin maksettua palkkaa. Hän ei kommentoi myöskään sitä, millainen haaste suomalaiselle julkiselle terveydenhoitojärjestelmälle ovat lääkärit ja terveysalan konsernit, jotka pyrkivät menestyksekkäästi minimoimaan Suomeen maksamansa verot."

Aika kaksinaismoralistista päättää verorahojen käytöstä mm. julkiseen terveydenhuoltoon, ja näitä verorahoja omalla toiminnallaan ollut vähentämässä. Ai niin. Nythän se paljastui: Sote-uudistuksessa ilmeisesti edelleen aiotaan kiihdyttää julkisen terveydenhuollon ulkoistamista.

Kohuhan johtuu siitä, että ministeri on niin tietämätön siitä, mitä joukkoa nämä vähennykset koskevat. Rädyn mainitsema joukko, jota hän ei tunne, on paljon hänen ounastelemaansa suurempi. Ja tämä on paljon vakavampi vieraantumisen laji kuin tietämättömyys maitotölkin hinnasta: täydellinen kosketuspinnan puute siihen maailmaan, jossa itää Rädyn ministeriyden substanssi: sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat, jotka ovat mitä yhteenkietoutuneimpia, eikä tämän tietämiseen tarvita sosiologia. Toinen syy älähtää tulee siitä, että nyt on pukki kaalimaan vartijana: ministeri Räty on päättämässä Sote-uudistuksesta, ja itse on ollut myötävaikuttamassa - niin kokoomuslaisena kuin yksityislääkärinäkin - siihen kehitykseen, jossa monissa kunnissa perusterveydenhuolto ostetaan yksityisiltä, usein veroparasiittifirmoilta. Se, että Räty on ehtinyt jääväämään itsensä uudistuksen edunsaajien joukosta, ei poista sitä, että hän on asianosainen.

Kyse on lähihoitajista, kouluavustajista, siivoojista, tekstinkäsittelijöistä, monista toimistotyöntekijöistä, jakajista ja elämäni 43 vuoden aikana minusta, lukuunottamatta 2 vuotta, siis jos puhutaan Rädyn mainitsemista alemman keskitulon ajarajan eli 2100 euron ylittämisestä. Sen alemman keskitulon ylärajan eli 2600 euroa  - Räty ei ollut varmoja, minkä luokan ja mitä rajoja nämä olivat - ylärajan taas minä olen ylittänyt 11 kuukauden ajan elämässäni. Tämä kaikki on mahdollista, ylemmälläkin korkeakoulututkinnolla. Sosiologin tutkinnolla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti