lauantai 23. elokuuta 2014

Köyhät energiansäästöä vastaan

Facebookissa voi syyllistyä ainakin neljänlaiseen syntiin: rasismiin, vihapuheisiin, huhupuheiden ja luulottelujen levittelyyn sekä suoranaiseen typeryyteen. Käyttämässäni Kuka kuuntelee köyhää -ryhmässä kauhisteltiin, että kuinka se EU nyt kieltää heiltä yli 1600 watin imurit, kun käyrät kurkutkin on kieltänyt.

Näiden kahden kieltämisen rinnastaminen on kuin sovittaisi samaa hattua appelsiinille ja melonille. Typeryydelle ei kuitenkaan - valitettavasti - löydy Facebookista ilmiantopykälää, vaikka pitäisi olla selvää, että köyhän, jos kenenkä kannattaa säästää. Sähkölaskussa sen sitten näkevät, jos osaavat.

Tuore ministeri Räty (kok.) on erehtynyt lipsauttamaan, että alle 2600, saati alle 2100 tienaavia täytyy olla todella vähän, ja siitäkin jos reposteltiin. En kuulu Rädyn faneihin, mutta vihapuheita en hyväksy, ja sellaisia havaitsessani tulen armotta ilmiantamaan sellaiset. Kuten rasisminkin. Jos ministeri on erehtynyt lausumaan typerästi ymmärtämättömyyttään, se ei oikeuta vihapuheisiin. Kuten ei mikään muukaan.

Typeryyteen ei saa vastata typeryydellä, eikä ajattelemattomuuteen ajattelemattomuudella. Kun erehdyin ostamaan naapuriltani itselleni liian vaikean matkapuhelimen, ei se ole hänen vikansa, ettei hän minua huomattavasti teknisempänä ihmisenä kyennyt käsittämään sitä, että se olisi minulle liian vaikea, aivan samaten kun minun on vaikea käsittää sitä, että jonkun mielestä liha liemi kuutio voi näyttää olevan kolme erillistä asiaa, jopa sanaa. Pystyn kuitenkin elämään sen kanssa, etten kaikkea ymmärrä. Suosittelen tätä pystymistä muillekin.

2 kommenttia:

  1. ihan näin pikaseen laskettuna...
    oletetaan että sähkö maksaa sen 8c/kwh
    imuroit 2h viikossa
    500w pienemmällä teholla säästät tuon 8c/vko
    (1 kwh/vko eli 52 kwh vuosi)
    eli 4,16€vuosi...
    tuo verrattuna kerrostaloasujen 2000-4000 kwh vuosi laskuun
    on mitätön määrä. ennemmin jos ihmiset muistaisivat sulkea valot
    kun niitä ei tarvi niin säästettäisiin paljon enemmän.
    unohdat kerran viikossa (tai lapset unohtaa) 50w edestä
    valoja päälle niin siitä tulee saman verran tuhlausta.
    henk koht esimerkkinä on oma pieni asuntoni jota tarvitsisi
    suunnilleen imuroida joka päivä että saisi 2h kasaan viikossa...

    todella tarpeellinen direktiivi, huonotehoisella imurilla
    imurointiaika venyy ja säästöt valuu todella hukkaan...

    VastaaPoista
  2. No, voi se olla näinkin. Minua vaan korpeaa se, että yllättävän usein vähäosaiset näkevät toiset vähäosaiset vihollisina tai ovat itse omia etujaan vastaan, ja huitovat ja huiskivat vähän summittaisesti sinne sun tänne yleistä katkeruuttaan. Esimerkiksi käyköön liikenne. Aika usein köyhien puolesta liputtavat dissaavat joukkoliikenteen, vaikka juuri sen luulisi olevan köyhien asialla.

    VastaaPoista