keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Maahanmuuttajat kuluttavat ja työllistävät

Maahanmuuttoon liittyvä niin sanottu keskustelu tuppaa olemaan siinä mielessä yksipuolista, että siinä maahanmuuttajat - siis eivät sellaiset, joilla on työpaikka täällä valmiina - nähdään yksipuolisesti pelkkinä kuluerinä, ja tämäkin tarkastelu vielä tehdään lyhyehköllä aikajänteellä. En ole mielelläni ensimmäinen enkä edes viimeinen ihminen muuntamaan rahaksi sellaista, joka ei ole rahaksi muunnettavissa, kuten ihmisyyttä tai luontoa, ylipäätään mitään, jonka olemassaololla on itseisarvo, mutta väännetään nyt hieman kuitenkin. Ihminen ei minulle ole ensi- eikä edes viimesijaisesti kuluttaja, vaan arvon tuottaja, enkä tarkoita tällä ensisijaisesti tuotannollista arvoa. Vaikka ei mikään todistelu änkyröiden mieltä muuta, sillä he ovat jo valmiiksi lukkinneet katsantonsa.

Vaikka otettaisiin maahanmuuttajien kotoutumiseen nihkeämpi kanta, ja oletettaisiin heidän työllistymisensä olevan ainakin alkuvaiheessa heikonlaista, siltikään heidän kansantaloudellinen saldonsa ei ole yksituumaan kielteinen. Miksi näin?

Vaikka maahanmuuttaja olisi vasta matkalla oman elämänsä subjektiksi, itsensä saati toisten työnantajaksi, hallinnollisena objektinakin hän työllistää: paitsi virkamiehiä, tutkijoita ja sosiaalitointa, joita tietenkin niin nuivisto kuin hallituskin yksimielisesti pitävät julkisrahoitteisina pahoina, he myös ostavat palveluita ja tuotteita. Eli työllistävät yksityisten palveluiden tuottajia, pitäen omalta osaltaan pyöriä pyörimässä. Ei tarvitse tuntea kansantaloustiedettä ymmärtääkseen, että lisääntyvä kulutuskysyntä lisää tuotantotarvetta, mikä taas lisää mahdollisuuksia työllistää.

Tämä siis lyhyellä tähtäimellä. Pidemmällä tähtäimellä maahanmuuttajat muuttuvat arvon kuluttajista sen tuottajiksi. Vaikka kyllä he jo lyhyemmällä tähtäimelläkin he tuottavat tänne arvoja, jotka ravistelevat, avaavat ja tuulettavat ummehtuneen, sisäsiittoisen, ksenofobisen, masentavan ja lannistavan ilmapiirimme. Mutta tämä menee nuiviston mielestä sen verta hippiosastolle, että olkoon oman messunsa väärti aihe.

1 kommentti:

  1. "Pidemmällä tähtäimellä maahanmuuttajat muuttuvat arvon kuluttajista sen tuottajiksi."

    Kuinka pitkällä tähtäimellä? 20 vuotta ei näytä alkuunkaan riittävän. 30, 40 vai jopa 50 vuotta?

    "jotka ravistelevat, avaavat ja tuulettavat ummehtuneen, sisäsiittoisen, ksenofobisen, masentavan ja lannistavan ilmapiirimme"

    Lisäksi on hassua, että käytät sanaa sisäsiittoinen juuri tässä yhteydessä. Irakissa 27-30% avioliitoista solmitaan (ensimmäisten) serkkujen kanssa ja populaatiosta 47-60% verisukulaisia keskenään. Onko siis mielestäsi sisäsiittoisuus negatiivinen asia?

    http://reproductive-health-journal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1742-4755-6-17

    Ummehtunut kulttuuri? Haluatko todella esimerkkejä ummehtuneesta kulttuurista?

    Mistä tämä kaikki sinun vihapuhe oikein kumpuaa?

    VastaaPoista