lauantai 3. toukokuuta 2014

Mikä vasemmistoa vaivaa?

Vasemmistolla menee huonosti, ja tämä näyttää olevan yleismaailmallinen ilmiö. Suurin ongelma vasemmistolla on se, etteivät äänestäjät koe heidän "tuotettaan" houkuttelevaksi. Susan Fainsteinin sanoin "he ovat kyllä löytäneet objektin, mutta heiltä puuttuu subjekti". Toisin sanoen: heillä on kyllä ylevä ja kaunis utopia, mutta he eivät ole selvittäneet, kelpaako se utopia kansalaisille, mitkä näiden kansalaisten uskomukset ja tarpeet ovat, ja ylipäätään, keitä nämä kansalaiset ovat.

Tommi Uschanovin kirjan "Mikä vasemmistoa vaivaa" pitäisi lukea jokaisen vasemmistolaisen, vasemmistosta kiinnostuneen, poliitiikasta ja yleisemminkin yhteiskunnasta kiinnostuneen lukea. Annetaan Uschanovin siteeraamaan Hannu Hartikais-vainaan puhua:

"Jos vasemmistolainen yhteiskuntateoria 'ei subjektiviteetin kysymyksiä tematisoi, niin ne jätetään psykoanalyysille, porvarilliselle sosiologialle, kulttuuriteollisuudelle, valtion työvoimaproduktiivisille sosiaaliapparaateille ja jopa erilaisille huijareille'"

No, näitähän on nähty. Kokoomus ei ole salaliitossa yksityisten hoivapalveluiden kanssa eikä ole raunoittamassa salaliitossa konsulttien kanssa julkista sektoria. Tämä kaikki on mahdollista vain siksi, että vasemmisto on niin kädetön. Yleensä tyhjä tila vallataan: kysykää vaikka talonvaltaajilta tai tarkkailkaa, miten vesi käyttäytyy rantahiekkaan kaivetuissa käytävissä. Jos vasemmisto ei käytä omaa paikkaansa, kyllä valtatyhjiö kelpaa jollekin muulle.

Eivätkä vasemmiston näytöt ole mitenkään jäätäviä. Huomattava osa vasemmistosta on tyytynyt jäämään perinnekerhoksi, jotka vaativat vallankumousta vuodesta toiseen, mutta heiltä on jäänyt huomaamatta, että vallankumous on jo jäänyt menemättä ohi. Miksi ihmeessä äänestäisi liikettä, jonka todellisuustaju ja kyky tehdä ajankohtaisia analyysejä yhteiskuntamme tilasta on näin heikko? Millä perusteella kukaan voisi olettaa, että päteviä päätöksiä voisi perustaa vanhentuneeseen yhteiskunta-analyysiin, joka ei tunnista eikä tunnusta ihmisyksilöiden psykologisia tarpeita? Uschanovin sanoin:

"'Tää on viimeinen taisto', lauletaan nykyäänkin vappuna 140 vuotta vanhoin sanoin. Lupaus taiston jäämisestä viimeiseksi ei tarjoa paljonkaan lohtua, kun huomioidaan, että se on ollut taukoamatta käynnissä jo viiden ihmissukupolven ajan eikä loppu ole vieläkään näkyvissä. Olisi mielenkiintoista tietää, jatkuuko tämä viimeinen taisto vielä montakin sataa vuotta vai joko on siirrytty Trotskin 'keskeytymättömään vallankumoukseen'"

Lähde: Tommi Uschanov: Mikä vasemmistoa vaivaa? Teos 2008

1 kommentti:

  1. Paitsi että salaliitosta onkin näyttöä, viimeaikaisten sattumusten perusteella. Yllättävän moni kokoomuslainen on löytänyt vehreämmän oksan yksityisistä terveyspalveluista.

    VastaaPoista