torstai 15. toukokuuta 2014

Keitä Antti Rinne edustaa?

Olen tälläkin palstalla julistanut teollisuuden moneen kertaan iltaruskon lajiksi. No, toki perinteisen teollisen tehdastuotannon osuus työpaikoista onkin tasaisesti vähentynyt jo 70-luvulta alkaen, eikä tälle vähenemiselle näy loppua, eivätkä tätä kehityssuuntaa pysty kääntämään sen paremmin Antti Rinne, Paavo Arhinmäki kuin Timo Soinikaan. Tämä lausuma vaatii kuitenkin tarkennusta, mitä teollisuus on.

Toki puheet teollisuuden pienenemisestä perustuvat osittain perspektiivivirheeseen; kyllä esimerkiksi rakentaminen ja suuri osa logistiikasta, esimerkiksi rekka- ja roskakuskit ovat mitä suurimmassa määrin teollisuutta, jos eivät siinä mielessä, että ne tuottaisivat tavaraa, niin ainakin niiden kulttuuri on teollista ja ne palvelevat tuotantoa. Palveluiksi niiden kutsuminen on kuitenkin eufemismia.

Sitten lisäksi on vielä sairaanhoitajia, puhumattakaan apuhoitajista, joiden tarve ei kun vaan kasvaa väestön ikääntyessä. Lisäksi meillä on sihteereitä, joiden ammatillinen asema epäitsenäisyydessään ja matalapalkkalaisuudessaan luokittaa heidät duunareiksi.

Rinne siis tulee varmastikin vetoamaan duunareihin, joka on laajempi kategoria kuin teollisuuden tuotantotyöntekijät, joihin nojaaminen olisi itsemurha, sillä silloin kannatus hupenisi liukuhihnatyöntekijöiden katoamisen myötä. Jos on teknoapokalyptista cyberpunkkia kuunteleminen, niin kyllä Rinteen viiteryhmät tulevat joka tapauksessa katoamaan niinkin pian kuin kymmenessä vuodessa, jos kerran ratikat, rekka-autot ja taksitkin tulevat kohta kulkemaan robottiavusteisesti. Vaikka sairaalasiivoojat voitaisiinkin robotisoida ja osa sairaala-apulaisten (onko niitä muuten enää?) tehtävistä voitaisiinkin koneistaa, hoitorobotteja ei sentään voi kehittää. Jonkunhan pitää ne hoitoisuustaulukotkin täyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti