sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Miksi eurovaaleissa kannattaa äänestää, ja miten?

Vastaus on yksinkertainen: koska noin kaksi kolmasosaa laeistamme säädetään europarlamentissa, vain yhden kolmasosan jäädessä kotoisan eduskuntamme säädettäväksi.

Miten eurovaaleissa sitten kannattaa äänestää? Koska europarlamentin edustajat eli MEPit edustavat ensisijaisesti puolueryhmäänsä ja vasta sitten maataan, kannattaa äänestää sellaista puolueryhmää, johon voi luottaa. Joskin Vihreät ovat europarlamentissa vasta neljänneksi suurin ryhmä, he ovat kokoaan suurempia, koska Vihreät äänestävät ryhmistä kaikkein yhtenäisimmin. Vihreiden äänet eivät hajoa, koska kaikkia vihreitä jakaa sama arvopohja, riippumatta siitä, minkämaalaisia vihreitä he ovat. Vihreät ovat aina vihreitä.

Näin ei voida sanoa europarlamentin muista ryhmistä. Esimerkiksi Kokoomus kuuluu europarlamentissa kristillisdemokraattiseen ryhmään, jonne mahtuu kaikenlaista meidän varsin suvaitsevaisesta joukkiostamme suurin piirtein Teekutsuliikkeeseen ja kaikenkarvaisiin abortinvastustajiin. Kokoomuksesta tulee europarlamentissa Sekoomus.

Keskusta taas kuuluu liberaaliryhmään, lähinnä siksi, ettei se ole löytänyt muutakaan. Ei tarvitse mennä Eurooppaan asti sekoittaakseen käsitteitä: jo liberalismi itsessään on moniselitteinen käsite, riippuen siitä, tarkoitetaanko talous- vai elämäntapaliberalismia, kun jo oman Keskustamme sisällä on hyvin vaikea löytää yhteisiä nimittäjiä esimerkiksi Olli Rehnin edustamalle kansainväliselle, ulospäinsuuntautuvalle ja meikäläisten farmareiden usein edustamalla nurkkakuntaiselle ja konservatiiviselle suuntaukselle.

Demareita äänestävät taas saavat varautua siihen, että joutuvat olemaan tekemisissä niin Tony Blairin edustaman New Labourin markkinaliberalismin kuin Lionel Jospinin edustaman perinteisemmän sosialismin kanssa. Katto on korkea ja seinät ovat leveät. Mahtaako niitä olla ollenkaan?

Ääni perussuomalaisille on ääni myös islamisvastaiselle Tanskan Kansanpuolueelle tai Hollannin kalvinisteille, jotka aikovat korvata maalliset lait raamatullisilla. Siinä on Soinin ihan turha väittää mitään, etteivätkö perussuomalaiset tekisi muukalaisvastaista politiikkaa.

 Vihreille annettu ääni sen sijaan menee aina vihreille. Vihreät mepit eivät kannata verorahojen syytämistä tupakan tai taisteluhärkien kasvattamiseen tai maataloustukien syytämiseen Nalle Wahlroosille. Muihin puolueryhmiin kuuluvista mepeistä ei tiedä, miten nämä äänestävät: puolesta tai vastaan, mistä suunnasta nyt milloinkin sattuu tuulemaan. Vihreiden kohdalla äänestäjän kuluttajansuoja toteutuu parhaiten, sillä vihreät toimivat arvojensa mukaan ja loogisesti.

Klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa, voi tarkistaa esimerkkejä, miten suomalaiset mepit ovat äänestäneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti