torstai 8. toukokuuta 2014

Kela ei ole peruspalvelu

Jatkoksi edelliseen bloggaukseeni (johon pääsee klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa): sosiaalitoimi on lakisääteinen peruspalvelu, joka jokaisen kunnan tulee järjestää joko omana palvelutuotantona, yhdessä toisten kuntien kanssa tai ostopalveluna. Sen sijaan Kela ei ole peruspalvelu (korjatkoot joku jos olen väärässä), mutta ainakin Laki Kansaneläkelaitoksesta sanoo, että "Kussakin vakuutuspiirissä on yksi tai useampia Kansaneläkelaitoksen toimistoja". Tämä ei ota suoraa kantaa siihen, pitääkö jokaisessa kunnassa olla Kelan toimipiste vai ei.

Kelalla on kuitenkin monopoli moniin sosiaalietuuksiin ja se on poliittisesti johdettu ja valvottu laitos.

Tosin ei sosiaalitoimellakaan ole toimipisteitä varmaankaan jokaisessa kunnassa, vaan monin paikoin ne tuotetaan kuntayhtymässä, jonka jäsenkuntien asukasluku määrää, minne palvelupisteet sijoittuvat, mikä ei välttämättä tarkoita, että sijainti olisi kaikille jäsenkuntien asukkaille optimaalisin. 

Esimerkiksi omassa maakunnassani itäisellä Uusimaalla kaksi kuntaa ostaa sosiaalipalvelut Päijät-Hämeen kuntayhtymältä. En tiedä, onko Pukkilalla ja Myrskylällä toimipisteitä omissa kunnissaan, mutta muutama vuosi sitten, tehtyäni selvityksen siitä, miten nuorten työpajapalvelut (ja yleisemminkin sosiaalisen työllistämisten palvelut) tuotetaan Suomen kunnissa, osoittautui, että näissä kunnissa sitä ei tuottanut kukaan eikä mikään taho.

Muutama yksittäinen nuori lähetettiin esimerkiksi Porvooseen, mutta kuntayhtymän varaan ei tässä voinut laskea. Kun soitin Päijät-Hämeen kuntayhtymän työpajaan, joka on Sysmässä, ja kysyin, käykö siellä nuoria Myrskylästä ja Pukkilasta, mies puhelimessa nauroi: "poika hyvä, katso karttaa". Sysmä on melkein Keski-Suomessa, eikä Itä-Uusimaasta ole mitään yhteyttä Sysmään, tuskin edes Lahden kautta, enkä laskisi sen varaan, että jokaisella 16-vuotiaalla työpajanuorella olisi omaa mopoa tai kevytmoottoripyörää, jolla he tuon yli 100 kilometrin yhdensuuntaisen matkan päivittäin molempiin suuntiin surauttelisivat, kun sängystä hampaidenpesulle nousukin voi olla vaikeaa.

Tämä esimerkkini tahtoo siis sanoa sitä, että sosiaalipalveluiden saatavuus ei välttämättä ole sen parempi kuin Kelankaan (joka sekin on sosiaalipalvelu). Puhumattakaan saavutettavuudesta, joka ei ole toinen juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti