maanantai 19. toukokuuta 2014

Gallupanalyysiä

Kolme seitsemästä suosituimmasta eurovaalien ehdokkaasta on vihreitä. Neljää voisi äänestää yli 10% suomalaisista. Tämähän näyttää periaatteessa hyvältä; tosin gallupin julkaisssut Hesari samaan hengenvetoon ennustaa Vihreiden menettävän toisen paikkansa. Miksi?

Mehän saamme omat potentiaaliset kannattajamme aktivoitua nimenomaan eurovaaleissa, joten meillä on puolueista suhteellisesti vähiten piilokannatusta näissä vaaleissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun muissa vaaleissa gallupit ennustavat kannaltamme yläkanttiin, näissä vaaleissa arvioluvut menevät alakanttiin. Ja kun käytössä ei ole listavaalia vaan suhteellinen vaalitapa, kaikki ehdokkaat kartoittavat yhteistä pottia ja sitten järjestyksen perusteella mennään sisään, joten äänien hajaantuminen ei ole mikään ongelma, mikä vaalitapaa tuntemattomille tiedoksiannettakoon. Ääniä ei siis tarvitse keskittää taktikoinnin nimissä.

Toisaalta se, että me saamme omamme ja omat passiivimmekin suhteellisesti parhaiten aktivoitua näissä vaaleissa, antaisi sellaisen tulkintamahdollisuuden, että meillä olisi suhteellisesti vähiten kasvupotentiaalia gallupista vaaleihin, siis näissä vaaleissa. Veikkaan, että tähän Hesarikin on perustanut arvionsa: meillä kun ei ole tehty päätöstä kärkiehdokkaasta, kuten Vasemmistoliitolla, joka yrittää juntata sisään Li Anderssonin. No, katsotaan, miten käy. Äänestysaktiivisuudessa tulee joka tapauksessa olemaan runsaasti kasvupotentiaalia, jolloin antamatta jäänee äänistä noin kaksi kolmannesta. Parhailla ehdokkailla ja vaalityöllä se kolmaskin meppi on otettavissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti