torstai 20. marraskuuta 2014

Vaaliliitot - käytännön taktikointia vai linjapolitikointia?

Vihreät lähtivät Satakunnassa vaaliliittoon Kokoomuksen kanssa sillä ajatuksella, että yksin jäädessämme yhdenkin edustajapaikan saaminen vaatisi kaiketi suunnilleen kannatuksen triplaamista maakunnassa. Vaaliliitto perustuu siihen toivomukseen, että äänestäjät ymmärtäisivät keskittää äänet kärkiehdokkaalle (varapuheenjohtaja Anne Bland), joka nousisi yhteislistalla kahden kärkeen, minkä pitäisi riittää.

Viime vaaleissa parhaan vihreän ehdokkaan edellä taisi olla neljä tai viisi kokoomuslaista Satakunnassa, joten kovaa työtä tämä vaatii, ja samaten se vaatii päätöstä maakunnan vaalityön keskittämistä Blandille, sillä Suomessa ei ole käytössä listavaaleja. Ja koska äänestäjiä ei voi käskeä, ainut tapa on keskittää piirin tuki. Vaaliliitto saa Vihreät näyttämään Satakunnan Kokoomuksen vihersiiveltä.

Tämä manööveri on pyllistys punavihreille äänestäjille, ja vihreä eduskuntaryhmä on vasemmalle kallellaan, ainakin jos sitä vertaa suurimman kaupungin Helsingin vihreään ryhmään, jossa on kaksi vasemmistovihreää: Outi Alanko-Kahiluoto ja Johanna Sumuvuori.

Vihreille kannatuksen valtakunnallisuus on kohtalonkysymys, ja jokainen otettavissa oleva paikka maakunnista pitäisi toki ottaa. Helsingissähän ja Uusimaalla me olemme jo valmiiksi iso tekijä, ja jos puolue kasvaa vain jo valmiiksi vahvassa Helsingissä, on vaarana, että punavihreiden kannattajiemme silmissä profiloidumme nykyistä(kin) sinivihreämmiksi.

Yhtä lailla meille on kohtalonkysymys se, mielletäänkö meidät punavihreiksi vai sinipunaisiksi. Jos Satakunnan vaaliliiton takia menettäisimme yhden lisäpaikan Helsingissä (tai jossakin muualla), uhkapeli ei ole kannattanut. Jos taas tämä manööveri asemoi meitä (liberaaliksi) porvaripuolueeksi ja tämä vakuuttaa sinivihreitä Kokoomuksen ja Vihreiden välillä arpovia ja tuo meille mahdollisesti sekä satakuntalaisen kansanedustajan ja lisäksi mahdollisesti Helsinkiin yhden lisäpaikan, pelaaminen on kannattanut, etenkin jos lisäpaikan saa Nanna Sumuvuori.

Vaaliliitot eivät ole siis pelkkää vaalitaktiikkaa. Ne linjaavat myös puolueen suuntaa.

2 kommenttia:

  1. Tarkoittanet kohdassa "punavihreiden kannattajiemme silmissä profiloidumme nykyistä(kin) sinipunaisemmaksi" oikeastaan "--- sinivihreämmäksi"? Anne Bland on lisäksi asetettu ehdolle Varsinais-Suomessa.

    VastaaPoista
  2. Näinhän sen pitäisi olla, olet oikeassa. Korjaan.

    VastaaPoista