tiistai 11. marraskuuta 2014

Ei turhia työntekijöitä, vaan turhia töitä

Tuleva todennäköinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli tässä äskettäin todennut, että Suomessa olisi julkisella sektorilla paljonkin turhia töitä, ja vaikuttikin siltä, että hän halusi ratsastaa julkista sektoria kuorivan populismin aallolla kun hän muotoili asian siten, että turhia olisivat työntekijät.

Minäkin innostuin ensimmäisellä aallolla, sillä onhan selvää, että sairaanhoitajat, opettajat ja lastentarhahenkilöstö on kaikkea muuta kuin turhaa. Onneksi Sipilä kuitenkin tarkensi sanomistaan, sillä julkisen sektorin työntekijöiden karsiminenhan kurittaisi etenkin keskustalaisia pieniä kuntia, joiden peruspalvelut ovat kaikkein haavoittuvimpia.

Kyse olikin siis turhista töistä, ja sellaisiksi Sipilä mainitsi esimerkiksi hoitohenkilökunnan tietojärjestelmäaskartelemisen ja opettajien raportoinnin. Tästä onkin helppo olla samaa mieltä, mutta ei niitä töitä auta noin vaan karsia kun esimerkiksi THL vaatii luokittelemaan potilaiden hoitoisuutta ja kirjaamaan - usein moninkertaisesti - erilaisiin järjestelmiin.

Annankin nyt Sipilälle ilmaisia neuvoja. Talkoot pitää aloittaa purkamalla sellaista lainsäädäntöä, joka aiheuttaa näitä harjoituksia ja kehittämällä tietojärjestelmien yhteensovittamista. Opettajilla taas Wilma-viestintä ja lapsipsykiatriset kyselylomakkeet venyttävät heidän työaikaansa kotiin, joten niiden täyttäminen pitää laskea opettajien työaikaan. Tämä tosin ei ole lainsäädännön vaan ammattiliittojen asia.

Toivon todella, että Sipilä muisti olevansa Suomen suurimman kuntapuolueen pääministeriehdokas eikä porvarihallituksen pääministeriehdokas, sillä jos Suomeen tulee porvarihallitus, saatamme joutua palaamaan Sipilän ensimmäiseen lausumaan, ja valitsemaan sen välillä, karsitaanko opettajia vai lääkäreitä.

Sipilän lausuman korjauksen voi tarkistaa linkistä, joka on piilotettu bloggaukseni otsikon alle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti