tiistai 18. marraskuuta 2014

Yhdistykset on liian helppo leimata orjuuttajiksi

"Mitä yhteiskunta tekee sellasella yhdistyksellä joka tarvitsee orjatyötä pyöriäkseen?" - kysyi eräs Facebookin Ei pakkotyölle -ryhmässä, ja sai heti runsaasti tykkäyksiä. Ei asia ole näin mustavalkoinen.

Mitä yhteiskunta tekee sellasella yhdistyksellä joka tarvitsee orjatyötä pyöriäkseen? No, esimerkiksi tämä yhdistys voi pyörittää asukastaloa, monenlaisia harrastustyöpajoja ja kerhoja, viljelypalstaa ja järjestää paikallisia tapahtumia sekä organisoida talkootoimintaa. Myydä huonekaluja tai kirjoja, järjestää muuttoja, korjata asukkaiden tietokoneita tai opettaa heitä käyttämään sitä. Noin esimerkiksi. Tai tarjota halvan mutta maittavan lounaan asukaskahvilassaan. Ja niin edelleen.

Helppo on paheksua yhdistyksiä siitä, että ulkopuolisen silmin niiden tarjoama kuntouttava työtoiminta voi näyttää keinottelulta eikä palkkatöitä ole ehkä toiminnanjohtajan ohella tarjolla kuin satunnaisilla projektirahoilla. Yhdistyksien varainhankinta ei ole ihan helppo juttu. Liiketoimintaa yleishyödyllinen yhdistys ei voi harjoittaa kuin pienimuotoisesti, joten se on riippuvainen avustuksista. Hyvässä tapauksessa se voi onnistua pääsemään kaupungin jonkin momentin tai jonkun ministeriön alle, mutta nämä pitää vuosittain kerjätä uudestaan. Näin ollen tarjolla on kapeaa, lyhyttä tai pettuleipää työntekijöille. 

Ei tämä siis niin mustavalkoista ole, että yhdistykset keplottelisivat ja keinottelisivat orjilla: tämän tiedän projektirahoilla töissäolleena yhdistyksessä, jossa oli paljonkin "kuntoutettavia". Heistä varsinkin vanhimmat mielsivät sen päivätoimintakerhoksi ja elämäntavaksi, ja joistakin nuorimmille se tarjosi harrastuksia, joissakin tapauksissa em. organisaation työpajoilta sai herätteitä opiskelualan valitsemiseen tai tyttö-/poikaystävän.

Kummassakaan ei ole mitään pahaa, vaan pahaa on järjestelmässä, joka pakottaa kutsumaan harrastamista kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Joskus kuntouttamista on ennaltaehkäisevä harrastaminenkin: tarjoamalla tekemistä niin nuorille kuin vanhoillekin, jotka pidetään kunnossa - tarjolla oli myös mm. jalkapalloa, tanssia, voimistelua, sählyä ja keilausta sekä vaatimaton kuntosali  - työkunnosta nyt niin viis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti