tiistai 17. kesäkuuta 2014

Päiväkoti ei voi tavoitella voittoa

Eilisaamun Hesarissa äiti kertoo lapsensa saaneen potkut yksityisestä päiväkodista häiriökäyttäytymisen takia. Tämän linkin jakamisesta sikisi Facebookissa tiivis keskustelu, joka sai ideologisia sävyjä. 

Voitontavoittelu ja kustannusten leikkaaminen ei sovi peruspalveluihin, joihin on subjektiivinen oikeus. On sitäpaitsi julmaa pudottaa jo lapsena turvaverkkojen ulkopuolelle. Toki rauhallisilla lapsilla ja päiväkodin henkilökunnallakin on oikeus koskemattomuuteen, mutta tämä pitää taata antamalla lisäaikuisia päiväkotiin ja poistamalla lapsipsykiatrian lähetteet. Ei näin. 

Allaolevassa keskustelussa olen varustanut sitaatein kokoomuslaisen tuttavani puheenvuorot, ja omani kursiivilla. 

"Poliittinen vasemmisto pitää subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta kiinni "kynsin ja hampain". Mm. tästä syystä Helsingissä on jatkuvasti pulaa päivähoitopaikoista. Tulottomat työmarkkinoiden ulkopuolella olevat vanhemmat vievät lapsensa päivähoitoon ja maksavat siitä n. 30 e/kk/lapsi, lopun noin 1.000 e/kk/lapsi maksavat töissäkäyvät veronmaksajat. Pienituloiset palkansasaajat ohjataan viemään lapsensa yksityiseen päivähoitoon ja maksamaan siitä 300 - 500 e/kk/lapsi (ja Kela maksaa loput). Tämä on iso raha palkansaajalle, jonka nettotulot jäävät alle 2.000 e/kk. Kommunistien, SDP:n ja vihreiden mielestä tämä on oikeudenmukaista, minun mielestäni ei ole !"

Tottakai niillä toisilla lapsilla on oikeus esim. koskemattomuuteen, ja itse asiassa henkilökunnallakin on. Ratkaisuja ovat erityinen tuki tai yksityinen perhepäivähoito tai korotettu kotihoidon tuki, ja tällainen voittoa tavoitteleva taho ei erityistä tukea järjestä, koska se maksaa.

Subjektiivisessa päivähoito-oikeudessa on kyse ennaltaehkäisevästä lastensuojelutoimesta monessakin tapauksessa. Uskoisin, että vanhemmat ovat parhaita asiantuntijoita, onko heidän lapselleen parasta olla kotona, puolipäivä- vai kokopäivähoidossa. Vai eikö Kokoomus enää olekaan sitä mieltä, että ihmiset ovat oman elämänsä parhaita asiantuntijoita, ainakaan työttömät? 

"Eiköhän yksityisen sektorin palvelutoiminnan lähtökohtana ole kuitenkin kannattavuus? Eikä ole oikein, että että tavallisia perheitä ohjataan yksityisiin palveluihin ilman kunnallista vaihtoehtoa. Päivähoidon tärkein tehtävä ei ole ennaltaehkäisevä lastensuojelu vaan lapsiperheiden vanhempien töissäkäynnin mahdollistaminen."

Muuten olen ihan samaa mieltä, mutta ennaltaehkäisy kannattaa muuallakin kuin päivähoidossa. Sillä säästää pitkän pennin. Tämän argumentin luulisi kelpaavan Kokoomukselle?

Joten ilmeisesti olisitkin valmis panostamaan kunnalliseen päivähoitoon, jottei heikossa asemassa olevien perheiden/perheiden, joissa on erityislapsi, tarvitsisi "tipahtaa" yksityisen vaihtoehdon varaan, joka nyt tässä tapauksessa on huonompi?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti