sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Ehdotuksia Helsingin joukkoliikenteen palvelutason parantamiseksi

Olen kirjoittanut aiemminkin Porvoossa asuvana päivittäishelsinkiläisenä joukkoliikenteestä, mutta luettavuuden vuoksi, on kokoamisen paikka. Tähän olen koonnut huomioitani laajemman metropolialueen joukkoliikenteen niistä kohdista, joissa palvelu voisi olla asiakas- tai asukasystävällisempää. En ota kantaa keinoihin saati niiden realistisuuteen. Näkökulmani on asiakkaan, poliitikkojen tehtävä on mahdollistaa.

Miksei kaikilla pysäkeillä ole linjakarttaa? Monilla pysäkeillä on esimerkiksi vain Vironniemen alueen pysäkkikartta, vaikka niille pysähtyy myös laajemman alueen busseja. Ja miksei kaukoliikenteen bussien aikatauluja/niiden tunnuksia (esim. säännöllisesti työmatkaliikenteeseen käytettyjen Porvoon bussien 812, 813, 840 jne.) tunnuksia lue pysäkeillä? Nyt joutuu arvailemaan, tai soittelemaan palvelunumeroihin. 

Olisi hyvä voida maksaa kännykällä tai pankkikortilla bussissa, kun pankkiautomaattiverkostoa koko ajan supistetaan. Vähän aikaa sitten tulin Porvoosta Kannelmäessä asuneen ystäväni perukirjoitukseen. Luotin siihen, että Runeberginkadun/Manskun risteyksessä on pankki ja sen edessä automaatti, kuten on ammoisista ajoista ollut, mutta ei ollut. En siis päässyt bussiin Kisikseltä. Käveltyäni päättäväisesti eteenpäin, sentään Linnankoskenkadun ja Manskun risteyksestä Alepalta löytyi automaatti, mutta tähän hukkaantui aika paljon aikaa. Jos tämä ei jostakin syystä olisi mahdollista, laajennettakoon sitten jo ainakin toistakymmentä vuotta itäisen Helsingin metron liityntäbusseissa (ratikan, metron ja Suomenlinnan lautan) lisäksi käytössä ollut kännykkälippu koko HSL-alueelle. Jos se kerran on mahdollista, kuten se onkin, ei ole olemassa hyväksyttävää syytä, miksi tämä ei olisi mahdollista.

Matkakortit pitäisi yhdistää, tai kuten ammattiterminologia kuuluu, harmonisoida siten, että HSL:n, muiden kunnallisten, seudullisten ja seutukunnallisten, paikallisten ja sisäisten joukkoliikennevälineiden, VR:n ja Matkahuollon välineistöille voisi ladata aikaa ja/tai rahaa yhdelle ja samalle kortille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti