maanantai 2. marraskuuta 2015

Kun lampaista tulee susia

Lapsuudenkodissani kävi joskus Jehovan todistajia kertomassa, kuinka taivaassa sudet ja lampaat syövät samalta laitumelta. Mihin minä sitten töräyttämään, että ei pidä paikkaansa. Sudethan syövät lampaat.

Jos Jehovien taivaassa sudet muuttuvat lampaiksi, minun helvetissäni lampaat muuttuvat susiksi. Ja se helvetti on maan päällä. Siitä viitteitä saa, kun seuraa mitä hyvänsä netin keskustelupalstaa. Ja ne taas sekä heijastelevat "todellista" todellisuutta, sekä muuttavat sitä, lietsomalla pelkoa ja vihaa. Netistä viis, elämä on toisaalla, tai siis muuten niin, mutta netissä leviävät pelko ja viha ovat bensaa niihin polttopulloihin, joista ensimmäinen lensi viikonloppuna Ylivieskassa.

Lampaiksi kutsun tässä ihmisiä, joilla ei ole ainuttakaan mielipidettä - siis omaa - vaan ovat johdateltavissa väärän paimenen toimesta minne tahansa. Tämä ei tosin tee lampaille oikeutta.

Ei ole mikään viaton ilmiö, että ajattelemattomat, oppimattomat, epäkriittiset tai muuten vaan tyhmät jakavat yhtään miettimättä tai tarkistamatta kaikenkarvaisia MV-artikkeleita tai ylipäätään mitään netissä kulkutauteina leviäviä sairauksia, joista luulo, kateus, juoru, epäluulo ja -tieto ovat pahimmat. Oppimattomuudella tai ajattelemattomuudella kun ei saa sitä anteeksi, että on toiminut taudinkantajana, levittänyt "viattomana" vasiten istutettuja sosiaalisia viruksia, joiden motiivina on milloin valta, silloin raha, ja klikkaukset muuttuvat tarpeen tullen joko ääniksi tai mainostuloiksi. 

Susista ei tule lampaita, mutta lampaat voivat muuttua susiksi, ja evoluutio on ehtinyt näin pitkälle internetissä. Joskin netti on se paikka, jossa lajinkehitys tapahtuu, sudet kuitenkin saalistavat reaalimaailmassa. On välttämätöntä katkaista vaarallinen lajinkehitys - onhan maailman sivu aina kahjoihin tekoihin syyllistyneitä luonnehdittu muuten mukaviksi ja melkein normaaleiksi mutta korkeintaan vain vähän eristyneiksi - ja evoluution katkaiseminen alkaa itse kunkin oman sosiaalisen median puhdistusoperaatiosta. 

En tule antamaan armoa. Jos yksikin Facebook-kaverini jakaa yhtäkään MV-linkkiä muuten kuin kommentoidakseen sitä kriittisesti tai mitään muutakaan tarkistamatonta huhua tai siihen perustuvaa "uutista", hän on entinen Facebook-kaverini.

PS. Susimetafora ei tee oikeutta susille. Ihminen on paljon vaarallisempi ja intentionaalisesti pahempi otus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti