"Suomen Lontoon instituutti pyysi tohtori Saara Särmää kiteyttämään muutaman toimintaohjeen, jolla jokainen voi harjoitella kehtaamista ja edistää tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.
1) Kehu nainen tai pari päivässä. Naisiin kohdistuu usein kriittinen katse, joka voi sisäistyä. On tärkeää nostaa naisten osaamista ja asiantuntijuutta, joka jää usein yhteiskunnassa piiloon.
2) Älä ota itseäsi liian vakavasti, nainen. Uskottavuuden rajat ovat kapeita ja ristiriitaisia. Niitä noudattamalla menee vain umpisolmuun.
3) Ota haltuun oma asiantuntijuutesi. Älä vähättele omaa osaamistasi, vaan tuo se rohkeasti esiin.
4) Ota tilaa pokkana vaan. Astu esiin, ota puheenvuoro. Älä pienennä itseäsi.
5) Älä pelkää mokaamista. Ei se oo niin justiinsa."
Tämä lista valaiseekin osaani työelämässä, joka on lähtökohtaisesti naisen osa. Selittyykö moni töissä kokemani sillä, että osastonsihteeri on 99% naisala? Töissä ei positiivista palautetta anneta, kehumisesta puhumattakaan, Kun tuon omaa asiantuntijuuttani esille, se dissataan jo lähtökohtaisesti sillä, että osastonsihteerin ei kuulu olla asiantuntija, saati elämöidä sillä. Nöyränä hänen pitää totteleman kaikkia, ja kyseenalaistamatta. Tilaa hän ei voi vaatia, sillä sitä ei ole: ruokatuntia ei ole, puhelimeen pitää aina vastata, kaikki pitää aina keskeyttää, ja lähtökohtaisesti osastonsihteerillä ei ole työrauhaa, eikä omaa huonetta, vaan hänen huoneensa on lähtökohtaisesti se paikka, jonne sijoitetaan postilokerot, lomakevarastot ja printterit, skannerit sun muut härvelit niin että huoneessa käy vilske kuin Stockmannin ovissa. Mokaaminen on eksplisiittisesti kielletty, ja sitä kyttäillään ja todistusaineistoa kerätään.
The Finnish Institute of Londonin jutun, josta yo. on siteeraus, voi lukea klikkaamalla otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti