maanantai 9. toukokuuta 2016

Helsingin yleiskaava on hylättävä

Tuoreessa Vihreässä Langassa kirjoitettiin kaupunkien maankäyttöön liittyvistä intressiristiriidoista, jotka ovat ajankohtaisia Helsingin yleiskaavaehdotuksen myötä. Keijo Savolan tavoin minäkään en valitettavasti voi jakaa jutussa kuullun kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Elina Moision ja Helsingin vihreän valtuustoryhmän pj Otso Kivekkään optimismia - jota hän perustelee tämän bloggauksen otsikon takaa löytyvällä blogikirjoituksellaan - ja iloa ruskealta pikselimatolta pelastettujen puiden puolesta.

Kun Elina Moisio totesi, että luonnonsuojelijoiden verikartaksi kutsumassa yleiskaavakartassa ruskeat pikselit eivät velvoita rakentamaan, vaan sen tekee vasta asemakaava, näin toki on, mutta asemakaava kuitenkin alistuu yleiskaavan strategisille tavoitteille. Jonnekin ne pikselit pitää sijoittaa, jos yleiskaavassa on niin päätetty.

Siksi onkin parasta hylätä Helsingin yleiskaava, pöydätä se ja perustaa ohjausryhmä, jossa luonnonsuojelujärjestöt, ulkoilujärjestöt - ainakin Suomen Latu - asukasyhdistykset ja kansalaisliikkeet, kuten Keskuspuistoryhmä olisivat alusta alkaen mukana valmistelutyössä. Mukaan tulee ottaa myös yhdyskuntasuunnittelun asiantuntemusta - jollaista löytyy esimerkiksi Kimmo Lapintieltä - sillä sitä ei Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta löydy.


Tämän Pirkkolan ulkoilijan paratiisin Yleiskaava uhkaa näivettää olemattomiin. Se tulee hävittämään myös muinaismuistolain alaisia sotamuistoja, liito-oravan reviireitä ja paljon muuta, kuten monien vanhusten, vammaisten ja lasten lähiluonnon. Haluaako Helsingin valtuusto todellakin jättää nimensä historiaan kyseenalaisessa mielessä, hätiköimällä puumerkkinään vielä tämän valtuustokauden aikana sinetöimällä Keskuspuiston, Vartiosaaren ja monen muun luontoaarteen lopullisen tuhon? Mikä pakko on tehdä hutiloiden huonoja päätöksiä kun harkitsemalla saataisiin parempia?

Yleiskaavan hyväksyminen tarkoittaa sitä, että hyväksytään se mahdollisuus, että nämäkin maisemat menetetään.

2 kommenttia:

  1. Tutustuttuani yleiskaavaehdotukseen ja sen merkintätapoihin en jaa Mikaelin väärinkäsitystä niistä pikseleistä: Raskaammin rakennettaviksi merkattujakaan pikseleitä ei ole tarkoitus valaa betoniin, vaan niillä pyritään suuntaa-antavasti osoittamaan missä raskas rakentaminen tapahtuu. Vaikkei tässä käytetty merkintätapa olekaan paras mahdollinen, se on kuitenkin tässä mielessä aiempaa parempi. Sentintarkkojen rajausten paikka alueidenkäytön valinnoista on viisasta piirtää tarkkoihin kuvauksiin, yleiskaavaan on viisasta piirtää esim lakiin perustuvia rajauksia. Toki esim me vihreät ympäristölautakunnassa olisimme mielellämme nähneet laajemminkin näitä viheralueita koskevia tarkkoja rajoja jo tässä vaiheessa, mutta kuitenkin - voimassa olevat muut kaavatasojen rajat pysyvät ja jatkossa uudelleen vedettävät rajat eivät tule olemaan näitä pikselirajoja.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti näin on. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi tällainen yleiskaavaehdotus, joka sisältää tällaisia pikselivarauksia "pitää" hyväksyä, kun sen voi myös palauttaa valmisteluun.

    VastaaPoista