tiistai 24. toukokuuta 2016

Alva Forsiuksen elämäntyötä muistellen

Eduskunta juhlistaa tänään 150 vuotta sitten syntyneen Alva Forsiuksen elämäntyötä. Päivän juhlallisuuksien osana eduskunnan varapuhemies Paula Risikko paljastaa Alvan muistopatsaan.

Kuka sitten oli Alva Forsius? Hän oli kätilö, naisasianainen, joka syntyi Porvoon silloisessa maalaiskunnassa 24.5.1866 ja perusti Porvooseen synnytyslaitoksen vuonna 1899, joka ensin toimi vuokratiloissa, sittemmin muutti nykyään hostellina toimivaan taloon Linnankoskenkadun alkupäähän ja muutti vielä myöhemmin Porvoon sairaalan yhteyteen.

Kun eduskunta yhtäältä juhlistaa Forsiuksen elämäntyötä, toisaalta se myös romuttaa sen päivystysasetuksellaan, joka uhkaa lakkauttaa synnytykset Porvoosta. Parempi tapa muistaa hänen elämäntyötään olisikin säilyttää toimiva synnytyslaitos kaksinaamaisten muisteloiden sijaan, joista muistelun kohde tuskin olisi perustanut, jos saisi tietää, miten Porvoon synnytyksille on käymässä.

Alva Forsiuksen tänään paljastettu patsas hänen perustamansa vanhan Porvoon synnytyslaitoksen edessä. Kuva Mikaela Nylander. Porvoon torilla järjestetään mielenilmaisu Porvoon synnytyslaitoksen puolesta ensi sunnuntaina klo 10-13. Kaikki mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti