Vaalilain muutos, jossa kielletään ehdokkaiden itsensä toimimista vaalilautakunnissa, tekee lautakuntien kokoamisen monin paikoin mahdottomaksi. Etenkin vaalilautakunnista jo aiemmin kokemusta hankkineet lautakuntalaiset tämä uudistus tulee jääväämään, joten ääntenlasku ei tule tapahtumaan ihan kuin Strömsössä.
Mitä pohjoisemmas Suomea mennään, sitä todennäköisemmin vaalilautakunnat koostuvat jatkossa keskustalaisten ehdokkaiden sukulaisista ja hyvistä veljistä, ja perheenjäsenten, ystävien ja puoluejäsenten raja tulee olemaan hyvin venyvä. Kuten se on tähänkin saakka Keskustapuolueessa ollut.
Jokainen ymmärtänee, mitä tämä tarkoittaa demokratialle, tasapuolisuudelle ja läpinäkyyvyydelle: myös vaalilautakuntiin heijastuva monipuoluejärjestelmä takaa edes periaatteellisen kontrollin, ja ehkäisee yksipuoluejärjestelmää, sillä pitäähän niissä lautakunnissa olla edes joku varmistamassa, että äänet lasketaan oikein, ei vain "oikein".
Suuremmilla paikkakunnilla riittänee demareita ja kokoomuslaisia lautakuntiin, Helsingissä vihreitäkin, jotka eivät itse mahtuneet ehdokaslistalle (enää sinne ei voi vain ilmoittautua, kuten vielä 2008) mutta keskustalaisuus kulkee suvussa, joten uudistus suosii ennen kaikkea heitä.
Tietysti joku voi nähdä tässä optimistisesti keinon pienpuolueille kasvattaa reserveitään aktiiveiksi, sellaisen kätevän ja mukavan kevytaktivismin tavan. Saattaa sopia minullekin, jos sattuisin katsomaan, etten perhetilanteeltani muuhun joutaisi.
Kai niitä kuntia on sitten viimeistään nyt taas alettava lyödä yhteen, muuten laskevat käsiparit ja valvovat silmät loppuvat kesken.
Yksinäisajattelijan ääneen ajatteluja. Aineiston muuntaminen ilman lupaa on kielletty. Suorat lainaukset ja aineiston jakaminen on siis sallittua. Suurin osa kirjoituksistani löytyy linkkilistan ylimpänä olevasta vanhasta blogistani. Olen itse ja yksin vastuussa blogissani esittämistäni mielipiteistä, jotka edustavat vain minua, eivät edustamiani organisaatioita. En ole vastuussa kenenkään lukijan sisäluku- enkä sisäislukijataidoista.
Kuntien sijasta pitäisi lyödä yhteen äänestysalueita, jotta tarvittavien vaalitoimitsijoiden määrä vähenisi. Näin onkin viime vuosina jossain määrin tapahtunut, mutta kyllähän tämä lakimuutos silti on iso ongelma.
VastaaPoista