torstai 28. huhtikuuta 2016

Tähtitieteilijä uusliberalismin kätyrinä

Emeritus-tähtitieteilijä Esko Valtaoja, tuo ylin kaikkitietävä, jakoi tähdiltä oppimaansa viisautta nuorille. Hän sanoi, että nuorten ei kannata kuunnella hänen sukupolveaan (64 v.) silloin kun se väittää kaiken olleen aina paremmin. Ruikutus varmaankin häiritsee kosmologista tasapainoa, aiheuttaa auringonpilkkuja ja syöpää.

No, eivät asiat tietenkään olleet yleisessä katsannossa paremmin. Olisin kuitenkin varovainen tekemään mitään yleisiä Zeitgeist-luonnehdintoja. Ja millä hauiksilla Valtaoja tämän tietää? Taivaankappaleiden liikkeistäkö hän päättelee, miten asiat olivat hänen sukupolvellaan yleisesti? Onko Valtaoja astrologi, minä kun luulin häntä astronomiksi? Puhumattakaan siitä, miten on jollakin hänen sukupolvensa edustajalla, sellaisellakaan, joka olisi sattunut menettämään kaiken?

Valtaojan käsky olla ruikuttamatta kuulostaa ihan tämänhetkisen virallisen uusliberalistisen ideologian mukaiselta. Että älkää valittako, vaan ottakaa vuoteenne ja kävelkää, vapauttakaa sisäinen sankarinne.

Esko Valtaoja voi olla ihan viisaskin mies, mutta yhden totuuden Suomeen mahtuu kerrallaan yksi viisas (mies), ja kun Katainen käytti viisauskuiskaajanaan Pekka Himasta, lieneekö valtakunnanviisaana nyt Esko Valtaoja?

Valtaojasta tulee mieleen takavuosikymmenten Nike-mainos, jossa "Bo" tunsi kaikki lajit, paitsi jääkiekon. Tätä lajia emeritusprofessori, jota voidaan monessakin mielessä pitää etuoikeutettuna, ei tunne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti