perjantai 1. huhtikuuta 2016

Perustulo, korkeatasoista kotihoidontukea?

Puheenjohtaja Ville Niinistö luonnehti nyt esitettyä 550 euron perustuloehdotusta mm. huomattavan korkeatasoiseksi kotihoidontueksi. Sanoi hän siitä monenlaista muutakin vielä osuvampaa, ja Niinistö, jos kuka asian tuntee, häntähän voi pitää yhtenä idean kätilöistä, mutta keskitytään tässä nyt tähän yhteen argumenttiin.

Ei perustulo kyllä kovin korkeatasoinen hoitoraha ole verrattuna ansiosidonnaiseen, vaikka toki nykyiseen kotihoidontuen perustasoon verrattuna n. 1,6 -kertainen.  Eihän nykytilanteessakaan, jossa esim. minun tuloillani ansiosidonnainen on hoitorahaan verrattuna nelinkertainen, ole järkeä, etenkään vastikkeellisuuden kannalta. 


Hoitoraha nimittäin on paitsi vastikkeellista, se myös on tavallista vastikkeellista etuutta siinä mielessä yhteiskuntataloudellisesti tulouttavampi, että kun sen vastineena hoidetaan lasta, samalla tullaan vapauttaneeksi yksi päivähoitopaikka jollekin toiselle. Ansiosidonnaisen vastikkeellisuus taas on tässä työmarkkinatilanteessa lähinnä teoreettista, kun sellaisia töitä ei ole, joihin työtön velvoitetyöllistyisi. Uuninpankkopoika varmaan tässä toteaisi, että kamelia ei voi tunkea neulansilmästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti