lauantai 17. tammikuuta 2015

Moraalinen kauhistelu ei auta ketään

Sosiaalisessa mediassa leviää aika ajoin linkkejä, joissa kauhistellaan milloin eläinten, milloin lasten kohtaloa, tai mikä vielä vähäpätöisempää, pöyristellään jotakin kuulemma jollekin toiselle jossakin muualla joskus sattunutta. Nyt viimeksi kauhisteltiin kolmea nuorta miestä, joiden nimiä, kasvoja ja yhteystietoja levitellään, koska nyt kuulemma joku olisi saanut selville, että nämä kolme olisivat syyllistyneet sellaiseen eittämättä kuvottavaan tekoon kuin pienten lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Mitään oksettavampaa, vastenmielisempää ja sairaampaa en tiedä. Siitäkään huolimatta en aio lähteä mukaan kivittelemään mihinkään kansantribunaaliin. Vaikka meillä oikeuslaitos antaakin liian pienet tuomiot moisista, vika pitää korjata parlamentaarisesti eli jätän tämän huoleni tiedoksi lainsäädäntövallalle. Tuomiovallan asia sitten on huolehtia, että saavat säädetyn rangaistuksensa.

Nuorena töissäni törmäsin oikeudenkäyntiasiakirjoihin, joissa kuvattiin ilmiselvästi patologisen roiston seksuaalirikoshistoriaa. Silloin suoritin ratkaisevan kiirastuleni: vaikka houkutus olisi ollut kuinka suuri, en ryhtynyt myymään tietojani. Päätin puoleni, ja se on länsimaisen oikeusvaltion puoli.

Kauhistelu ja paheksunta ei auta ketään, ei paheksujaakaan, vaikka hän hetkellisesti voisikin kokea olevansa parempi ihminen ja tekevänsä oikean teon. Erilaista kauheksuttavaa leviääkin nyt ihmisten luuloon entistä tehokkaammin, kiitos sosiaalisen median. Joku voi mustamaalausmielessä haluta lähteä levittelemään huhuja, jopa tuhoamaan toisten ihmisten maineita. Maine on kuin neitsyys: sen puhdistaminen ei oikein tahdo onnistua valkopesullakaan.

Minä en halua olla osa lynkkaajia, lähteä juoruttelun, kauhistelun ja omankädenoikeuden tielle. Ei kauhistelu tai lynkkaaminen auta ketään, ei sen paremmin uhreja kuin heidän vanhempiakaan. Tekoja ei saa tekemättömiksi, ei myöskään kenenkään mustamaalaamista. Ja minua ei sitten kannata tulla sanomaan kukkahattusedäksi, joka haluaa ymmärtää ja hyväksyä kaiken.



1 kommentti:

  1. Uskon ymmärtävän kantasi. Somesta on valitettavan hyvää vauhtia kehittymässä lynkkausjoukkio, joka on valmis ripustamaan niskakiikkuun kaikki, jotka eivät ole samaa mieltä kuin kysyjä.

    Se ei vain meille sovi.

    Noista kolmesta nuoresta, heidän teostaan ja erityisesti uhriensa kohtalosta voin kyllä fyysisti pahoin. Mieleni teki kivitää, tai - ensimmäisenä rankaisuna - leikata irti munat ja panna ne roikkumaan Stokkalla eilen näkemääni spagetinkuivaustelineeseen asianomaisten itsensä ihailtaviksi.

    Mutta oikeassa olet; " Vaikka meillä oikeuslaitos antaakin liian pienet tuomiot moisista, vika pitää korjata parlamentaarisesti eli jätän tämän huoleni tiedoksi lainsäädäntövallalle." Vastanneeko annattu rangaistus edes rangaistusta, joka annetaan toistuvasta rattijuopumuksesta?

    Olen kyllä otsikon osalta eri mieltä kanssasi; Moraalinen kauhistelu auttaa kyllä; lainsäätäjiä hoitamaan hommansa. Ei ne ilmeisesti muuten motivoidu.

    VastaaPoista