tiistai 13. tammikuuta 2015

Porkkanaa työllistäjille, keppiä työttömille

Jos työllistymiseen käytetäänkin keppiä, nyt työllistämiseen aletaan soveltamaan porkkanaa. Uudellamaalla pilottikokeilussa TE-toimistoille aletaan maksaa "korvaus sen mukaan, kuinka hyvin ne pystyvät hankkimaan työpaikkoja työttömille" (lähde: Yle)

Uutisen mukaan "Pilotissa yksityisille työnvälitystoimistoille maksetaan korvaus sen mukaan, kuinka hyvin ne pystyvät hankkimaan työpaikkoja työttömille". Oletan, että nykyään verorahoitetulla Ylellä on taso laskenut, jos eivät toimittajat tiedä, että työnvälitystoimistot eivät ole yksityisiä. Ellei sitten työnvälitystoimistoja olla yksityistämässä pilottikokeilun myötä?

Leikki leikkinä ja koirillakin on leuat. Yrittivät varmaankin tarkoittaa yksittäisiä, eivät yksityisiä.

Tarkoittaako tämä siis sataprosenttiseen tulospalkkaukseen menemistä, TE-toimistojen rahoituksen riippumista työllistämistuloksista vai jotain välimuotoa, vai onko kyse jälkikäteisesti maksettavista tulospalkkioista, ja saavatko niitä yksittäiset virkailijat vai toimistot?

Jos tuloksia nimittäin halutaan, porkkanapalkkio on parasta maksaa virkailijoille. Vuonna 2011 kun viimeksi hain TE-virkailijaksi, pohjapalkka oli alle 1900 euroa, ja tällä palkalla pitäisi olla paikallisen elinkeinoelämän ja koulutustarjonnan moniosaajia. Ei ihme, että tulokset ovat mitä ovat, jos se virkailijoista riippuu. Ja palkka on aika hyvä motivaattori, eli porkkanaa vaan virkailijoille.

Ja kyllä se jotakin voi riippua, yleensähän virkailijat nimittäin vain tyytyivät auttamaan niiden samojen ilmoitusten printtaamisessa, joita itsekin pystyin tulostamaan työkkärin koneilla. Jos olisin ollut olematta eliittityönhakija eli akateemisesti koulutettu, voi olla, että olisin saanut muutakin apua. Eli keppiä työnhakijoille, ja yllättävän usein se keppi voi paljastua virkailijalle tarjotun porkkanan toisesta päästä.

Ylen uutisen voi lukea klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa.

4 kommenttia:

  1. Nyt en ymmärrä. Tämä juttuhan on täynnä asiavirheitä, eikä tässä ole päätä eikä häntää? Suosittelen lukemaan ennemmin Sakari Timosen blogia.

    VastaaPoista
  2. Sakarin blogi on linkeissäni, seuraan sitä säännöllisesti. Lähteeni tätä kirjoittaessani oli Ylen sivulla ilmestynyt juttu, joka oli täynnä epätarkkuuksia, joten syytökset kannattaa heittää siihen suuntaan.

    VastaaPoista
  3. Okei - ehkä olisi hyvä sitten kirjoittaa jokin korjaus tms. :) Nämä kun tuppaavat lähtemään leviämään, mikä on tietysti tarkoituskin.

    VastaaPoista
  4. Jos ymmärtää lähdekritiikkiä, ymmärtää, että lähteeni on se, jonka jutussa mainitsin, ja sellaisenaan. Kriittisempi journalismi aiheesta on varmasti tarpeen, ja sitä aloittikin jo ainakin Saku Timonen.

    VastaaPoista