perjantai 22. tammikuuta 2016

Kenen vapautta on kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen?

Liberalismin yksi äärimmäinen muoto on oman valinnanvapauden asettaminen niiden edelle, jotka tätä valinnanvapautta tarjoavat. Tässä ajatussuunnassa ihmiskunta jakautuu kahteen lajiin: palveltaviin ja palvelijoihin. Tämä minua aina on liberalismissa epäilyttänyt: se on vahvojen vapautta.

Onhan se tietysti mainiota, laitattaa yksinhuoltajaäiti käkkimään klo 11 asti lähi-Siwassa, sulkea hänen lapsensa siksi aikaa 24/7 (yö)päiväkotiin, kun itse tulen sen toisen 24/7 kautta (joka on kuntosali), ja vähän vielä Pohjanmaankin, ja sitten saan päähäni muistaa, että ai niin. Kotona ei ollutkaan minulle yhtään yöpalaa.

Yksi valituksenaihe vaan: miksi eivät voi myydä sitä Euroshopper-tölkkiviiniä niin että voisin kätevästi käydä täydentämässä varastojani, yöttömässä yössä?

Jos kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on ollut parkkeerauskiekon liberalisoinnin ohella hallituksen positiivisin aikaansaannos, ei hyvin mee, ei sen paremmin hallituksella kuin oppositiollakaan, jolle tämä aikaansaannos kelpasi.

1 kommentti: