Työnantaja voi pyrkiä hallitsemaan hajottamalla. Jos joku vielä epäilee, mihin ammattiyhdistysliikettä tarvitaan, se on kuin puolustusvoimat: se toimii etukäteisenä pelotteena vastapuolen suuntaan, ehkäisten sitä, että työnantaja voisi noudattaa Villin lännen lakia eli elää kuin pellossa. Ja jos ammattiyhdistystä ei ole, tämä tyhjiö voidaan sitten täyttää, kuten yleensäkin tyhjiöille käy.
Tämä hajottaminen voi tapahtua ennakoivasti, eli kuten sanotaan, proaktiivisesti, kuten mainostenjakelijoiden villillä eli järjestäytymättömällä alalla, jossa Suoramainonnan ja Kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistyksen (SKE) bulvaanikseen perustama Suomen Mainostenjakajien Etujärjestö (SME) on keino sitoa työntekijöiden kädet, tehden heistä keinottomia.
Myös organisaatiomuutokset ovat usein käteväksi osoittautunut tapa kiertää hankala ammattiyhdistysliike. Jatkuva organisaation myllääminen estää aidon tiimiytymisen ja alhaalta ylös tapahtuvan toimintalähtöisen organisoitumisen, millainen voisi työnantajan mielestä varmaankin olla kapinointia. Se myös hyvin tehokkaasti tappaa oma-aloitteisuuden ja hävittää työntekijöiden silmistä sen, kenelle mistä milloinkin voisi valittaa, eli kuka on vastuussa. Ja koska vastuullista tahoa on niin vaikea löytää, helpoiten vikapää löydetään yksittäisistä työntekijöistä.
Esimerkiksi eräällä työnantajallani oli juuri edellisenä vuotena ajettu läpi organisaatiomuutos, jossa organisaatioon oltiin osastojen lisäksi ajettu "tiimi"organisaatio. Tässä organisaatiossa esimerkiksi viestintä ja henkilöstöhallinto miellettin "tukipalveluiksi" (mitä ne toki olivatkin kyseisen laitoksen substanssin rinnalla, mutta eivät ne mitään ulkopuolisia turhakkeita olleet sen paremmin siellä kuin missään), ja nämä tukipalvelut muodostivat yksi kukin oman tiiminsä. Tämän organisaatiomuutoksen päälle tuli vielä muuttorumba, jota kyseinen organisaatio on minun tietoni mukaan saanut kokea ainakin 4 kpl viimeisen 15 vuoden aikana. Tällaista organisoitumista, jossa osastojen kanssa limittelee tiimejä, sanotaan matriisiorganisaatioksi.
Työnantajan voi olla kätevä perustaa tiimejä myös työpaikan hierarkkisuuden peittämiseksi. Tiimeillä voi antaa silleen kivasti itseohjautuvan ja demokraattisen vaikutelman, vaikka tiimirakenne onkin vain valvonnan keino: tiimi raportoi pikkupomolle, joka raportoi isolle pomolle.
Ideat tähän kirjoitukseen sain Juha Siltalalta (2004: 323, 379-380), aineiston omasta kokemuksestani. Jutun mainostenjakajien organisoimisesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti