torstai 4. kesäkuuta 2015

Ajaako hallitus eläkeläiset kadulle?

Kelassa pitkään työskennellyt tuttavani kommentoi seuraavasti hallitusohjelman kohtaa, jossa eläkkeensaajien asumistuki "harmonisoidaan" yleisen asumistuen kanssa. Käytännössä se tarkoittaa asumistuen pienenemistä jo muutenkin usein pienituloisella väestönosalla. Toki periaatteena tukimuotojen selkeyttäminen on hyvä, mutta hyvistä periaatteista pitäisi aina tehdä vaikutusten analyysi. Nyt sitä joko ei olla tehty, tai on tehty, sillä tässä hallitus tulee tosiasiallisesti säästämään, kun kaikista ei kuitenkaan ole hakemaan täydentävää toimeentulotukea esimerkiksi siksi, että eivät jaksa, tiedä tai osaa. Monilla toimeentulotuen hakemiseen liittyy myös häpeää.

Kela-kaverini mukaan:


"Eläkkeensaajien asumistuen ja yleisen asumistuen yhdistämisessä on paljon hyviä puolia, joita ei ole tuotu riittävän selkeästi esiin. 1. Oikeudenmukaisuus: eläkkeet ovat tuloina samalla viivalla kuin palkkatulot sekä muut sosiaalietuudet kuten esim. työttömyysturva. 2. Sosiaaliturvan selkeyttäminen: yksi merkittävä etuusmuoto vähemmän. 3. Valtionhallinnon tehostaminen: vapauttaa merkittävästi Kelan resursseja muihin tehtäviin 4. Säästöt: suorissa etuusmenoissa ei tule suurta säästöä, koska vaikutukset ovat pieniä yksittäisten tuensaajien etuussummiin, joissain tapauksissa toimeentulotukimenot saattavat lisääntyä. Valitettavasti poliittinen keskustelu näyttää pyörivän viimeisen kohdan ympärillä ja sekin vahvasti väritettynä. Vasemmisto ja Vihreät ovat nostaneet "tikun nokkaan" ääritapaukset, joissa jonkun tuloihin nähden ylikalliissa asunnossa asuvan eläkeläisen asumistuki saattaa laskea 40-50 e/kk. Voidaan ihan aihellisesti kysyä, miksi 800 euron bruttoeläkkeellä olevan eläkeläisen pitäisi voida asua yhteiskunnan kustannuksella samanhintaisessa vuokra-asunnossa?" 


Asumistuen lasku voi ehkä näyttää pieneltä, mutta kyllä se viisikin kymppiä voi katkaista kamelin selän. Enkä ymmärrä väitettä 2. Se, mitä selkeydessä ehkä voitetaan, hävitään byrokratiassa, jos vähenevä asumistuki haetaan toimeentulotukena. Tässä todennäköisesti säästetään hieman, sillä aina on niitä, jotka eivät osaa tai jaksa hakea. Ja väitteeseen 3: toimeentulotuki siirtyy Kelalle, joten vapauttaa asumistukitehtävistä toimeentulotukitehtäviin. Joita tulee tämän uudistuksen myötä lisää, kun pienentyvä asumistuki pitää kompensoida täydentävällä toimeentulotuella.


Jos toteaa, että pienellä eläkkeellä asuvan ei pitäisi asua kalliissa vuokra-asunnossa, mikä sitten on vaihtoehto? Missä he asuvat, jos heillä ei ole omaa asuntoa säästettynä? Kuinka vuokratasoa lasketaan? Onko kohtuullista tehdä eläkkeensaajista kohtuuttoman vuokratason sijaiskärsijöitä, tai peräti syntipukkeja? 


Toinen ystäväni vielä esitti aiheellisen lisähuomautuksen: miten ihmeessä voi väittää, että eläkkeet olisivat tuloina samalla viivalla palkkatulojen kanssa, kun eiväthän ne sitä ole. Tämä näkyy verotuksessa: eläkkeitä verotetaan pieniä palkkatuloja enemmän, joten eläkeläiset ovat jo ilman heidän asemansa heikennystäkin samatuloisia palkansaajia heikommassa asemassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti