tiistai 5. toukokuuta 2015

Tuokaa bensiiniä, terveyskeskus palaa

En haluaisi mustamaalata verovaroilla maksettuja ja siksi rakastamiani, kaikille yhteisten palveluiden laatua huonoksi, sillä tämä mustamaalaaminen osaltaan heikentää niiden mainetta, tehden niistä vähemmän houkuttelevia työpaikkoja. En voi kuitenkaan tulla mihinkään muuhun tulokseen terveyskeskuksien kohdalla kuin että niiden rappion takia on punavihreyteni vaarassa ja olisin miltei valmis palaamaan Kokoomukseen, minun veronmaksumoraalini kun alkaa kohta olla vaarassa.

Niin vähän apua terveyskeskuksista saa, niin että ne oikeastaan voisi lakkauttaa verovarojen haaskuuna. Tilannetta kuvaava laulu olisi mukaelma 80-luvun Sig-yhtyeen laulusta Meidän koulu palaa: "Tuokaa bensiiniä, meidän terveyskeskus palaa".

Kyllä arvauskeskuslääkäri sairaslomaa voi kirjoittaa, tai antaa pilleripurkkireseptin. Ja kirjoittavat sentään tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon. Mutta sitten kun tulet sinne flunssaisen vauvan kanssa, saat kyllä sentään ajan, sillä vauvoilla on oma ohituskaistansa. Toisin kuin työikäisillä, jotka kuulemani mukaan ainakin Helsingissä joutuvat odottamaan ei-kiireellistä aikaa useita viikkoja.

Sitten kun vauvaa on käyty näyttämässä terkkarissa, kehottavat tarkkailemaan tilannetta ja soittamaan uudestaan. Kyllähän he varmasti parhaansa yrittävät, mutta kun siitä ei ole mihinkään. Millä muulla ammattialalla sallittaisiin se, että korkeakoulutettu asiantuntija tarjoaa enmätiiää?

Vertailun vuoksi, kun pientä tytärtäni on pari kertaa viety yksityiseen palveluun, se on eronnut julkisesta palvelusta siinä, että paitsi ajan, myös avun on saanut heti. Viis silloin siitä, jos verorahat ulkoistuisivat Bahamasaarille.

Mikä neuvoksi? Pitäisikö terveyskeskusten työoloille tehdä jotain? Aloitettaisiinko palkkauksesta, julkisessa terveydenhuollossa katastrofaalisella tasolla olevan johtamisen remontoimisesta ja tietojärjestelmien kanssa leikkimisen vähentämisestä? Pitäisikö Sote-uudistuksessa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, että kun moni kunta on kaatanut työterveyshuoltonsa terveyskeskuksiin, tämä on ruuhkauttanut jo ennestäänkin aliresurssoidut terveyskeskukset?

Nykytilanteessa julkisen perusterveydenhuollon säilyttämistä on vaikea perustella, jos se on tuota mitä se on. Saman asian ajanevat palvelusetelit yksityiselle. Jos jo nyt mikroskooppinen verotukseni pudotettaisiin pakkasen puolelle ja vielä lisäksi Sipilän tulevassa yhteiskuntasopimuksessa päästäisiin sopuun jostain muusta kuin palkankorotusten nollaratkaisusta pienimmissä tuloluokissa, kantaisin euroni tästä eteenpäin suomalaisomisteiseen yksityiseen palveluun.

Kirjoittaja on punavihreänä itseään pitänyt isä ja HUS-työntekijä. Kirjoitus julkaistiin tämän aamun Uusimaassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti