maanantai 4. toukokuuta 2015

Miten Sipilän ajama vuosityöajan pidennys toteutettaisiin?

Sipiläkin on niitä miehiä. Niitä, jotka ajattelevat ensin teollista tehdastyötä kuullessaan sanan työ. Useimmissa muissa tapauksissa työajan lisääminen lisää vain tyhjän panttina istuskelua. Olisi nimittäin mielenkiintoista kuulla, miten Sipilän ajama kahden ja puolen viikon vuotuisen työajan pidennys toteutettaisiin monellakin ammattiryhmällä ja ihmisryhmällä. Otan muutamia esimerkkejä.

1. Opettajat. Heillä on nyt ammattiryhmistä poikkeuksellisen pitkät kesälomat. Miten lyhennät niitä lyhentämättä koululaisten kesälomia? Toinen vaihtoehto olisi solmia kaikki opettajansopimukset määräaikaisiksi, ja tipauttaa opet joka kesä kahden ja puolen viikon rakoseen, jolloin he joutuvat hakemaan toimeentulotukea. Tämä romuttaisi suomalaisen osaamisen, sillä ei opettajaksi näillä ehdoilla hakisi kukaan. Ei myöskään hakisi siinä tapauksessa, jos tämä kaksi ja puoli viikkoa leivotaan "huomaamattomasti" sisään opettajan säännölliseen viikkotyöaikaan.

Opettajien ammattijärjestö on yrittänyt ajaa kokonaistyöaikaa - jossa työaikaan huomioitaisiin myös kaikki valmistelutyö, kokeiden korjaaminen, ADHD- ja ties minkä lomakkeiden täyttäminen, Wilma-viestintä, pakolliset virkaehtosopimukseen kuuluvat koulutukset, vanhempainillat ties mitkä. Ei ole onnistunut, joten opettajat tekevät koko ajan palkatonta työtä omana aikanaan. Sipilän ehdotus siunaisi tämän järjestelyn, valuttaen vieläkin enemmän palkatonta työtä opettajien vapaa-aikaan.

2. Osastonsihteerit ja muut terveydenhoidon liepeillä työskentelevät ryhmät. Jos pidennys toteutettaisiin lyhentämällä vuosilomaa kaksi ja puoli viikkoa, sittenpä ainakin olisin kaksi ja puoli viikkoa tyhjän panttina, kun osastonsihteerillä on aika hintsusti töitä jos lääkärit ovat lomilla. Ja jos lääkäreiden lomia lyhennettäisiin kaksi ja puoli viikkoa, sitten nämä olisivat vailla työtä em. kaksi ja puoli viikkoa, ellei sitten potilaiden vuosilomia lyhennettäisi kahdella ja puolella viikolla.

3. Pitkämatkalaiset, työn perässä toiselle paikkakunnalle sukkuloijat. Olisi kiintoisaa kuulla, minne Sipilä sijoittaisi sukkuloijien lapset, jotka pitää hakea koulusta tai päiväkodista. Jos jo nyt poikani esikoulupäivä venähtää 10 tuntiin 45 minuuttia lyhennettynäkin, Sipilän esitys pidentäisi viikkotyöaikaani 2 tunnilla 10 minuutilla (olettaen että työajanpidennys leivotaan sisään viikkotyöaikaan). Tämä jaettuna viidellä arkipäivällä tekee 26 minuuttia päivässä, mikä tarkoittaisi sitä, että poikani saisi viettää maksimaaliset 10 tunnin esikoulupäivät jos lyhentäisin päivittäistä työaikaani 1 h 11 minuuttia.

Päivänselvästi tämä esitys ei ole ainakaan perheelliselle, toisella paikkakunnalla työskentelevälle kestävällä pohjalla. Sipilä laittaisi sukkuloivat vanhemmat tiukan valinnan paikkaan: heikennetäänkö lasten jaksamista vai perheiden taloudellista kantokykyä? Parhaiten tienaavilla on mahdollisuus valita tässä tosiasiallinen palkanalennus, mutta pienituloisilla lasten kestokyky tulee piiputtamaan. Mitä se tekee usein jo nyt.

4. Mitkä tahansa ammattiryhmät. Olisi kiinnostava kuulla, minne Sipilä sijoittaisi esimerkiksi lapset ja omaishoidettavat sen kahden ja puolen viikon ajaksi.

Ai niin, on niillä tehdastyöläisilläkin lapsia ja omaishoidettavia.

Yleisradion jutun tästä Sipilän esityksestä voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti