lauantai 28. maaliskuuta 2015

Työajan pidentäminen ei tehosta työtä

Uusimaan kotipersu Eskelisen Veijo ehdotti työn tehostamiseksi työajan pidentämistä. Jos työaikoja pidennettäisiin kesälomia lyhentämällä, sittenpä saisi pitää esimerkiksi poliklinikoita auki tyhjän pantteina, sillä asiakkaat ovat kesälomilla. Jos niitä taas pidennettäisiin iltoihin, kuka noutaisi näiden palvelualojen työntekijöiden lapset päivähoidosta, laittaisi heille ruokaa ja kuuntelisi heidän huolensa?

Kerron Eskeliselle, miten käy, jos työaikaa pidennetään esimerkiksi hoitoaloilla. Työntekijöiden väsyessä hoitovirheet lisääntyisivät. Voisi tulla annettua vahingossa esimerkiksi väärää lääkettä. Opettajienkaan työaikaa ei voi pidentää, sillä he jo nyt tekevät laskemattoman määrän töitä kotona, eikä siitä makseta mitään.

Koska en kuitenkaan tahdo olla pahansuopa Eskelistä kohtaan, oletan hänen tarkoittaneen vientiteollisuutta eikä esimerkiksi palvelualoja, mikä on kaikenkattavuudessaan huonosti työn sisältöä ja laatua kuvaava termi, mutta olen käyttänyt sitä yleisen ymmärrettävyyden vuoksi. Eskeliseltä on kuitenkin tainnut jäädä huomaamatta, että jo 40 vuotta suurin osa suomalaisista on saanut elantonsa näistä palveluista, ja näistä palveluista ovat vientiteollisuudenkin työntekijät riippuvaisia. Näiden palveluiden työoloja ei kannata rapauttaa, muuten jäävät tehdastyöläisenkin niin lapsien kuin vanhempienkin pyllyt pyyhkimättä.

Kirjoitus julkaisiin Uusimaassa lauantaina 28.3. Kirjoittajalta olivat menneet Vesa Koskivuo (kok.) ja Veijo Eskelinen (PS) sekaisin, ja nyt sai Eskelinen aiheetonta ansiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti