lauantai 21. maaliskuuta 2015

Ei enää kahdeksan aamuja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä esittää, että koulupäivät alkaisivat vast'edes vasta yhdeksältä, aikaisin herääminen kun on varmasti monien lasten biorytmien vastaista. 

Olisi kiintoisaa nähdä, miten toimii ekaluokkalaisen kanssa, jolla koulumatka pari kilometriä, ja isä työskentelee toisella paikkakunnalla konttorityössä, jonne ehtisi kustannuspaikalle vasta kymmeneksi. Jos lapsi viedään suuntaan A kouluun, joka alkaa yhdeksältä, ja töihin suuntaan B kestää ainakin tunnin, tämäkin tarkoittaa sitä, että lapsi saa potkistella kiviä koulun pihalla jonkin aikaa. Jotenkin tämän voisi saada futaamaan, jos toisella paikkakunnalla työskentelevien alaluokkalaisten vanhempien työpäivää voi lyhentää puoli yhdestätoista kolmeen ilman ansioiden pienentymistä, sillä useimmilla alakoululaisten vanhemmilla on asuntolainoja makseltavana.

Tämä vaatii siis työelämän rankkaa rukkaamista: etätyömahdollisuuksien lisäämistä kaikissa töissä alasta riippumatta, ja/tai työajan lyhentämistä, esimerkiksi kuuteen tuntiin, muuten lapset joudutaan jättämään heitteille. Vai kuinka on ajateltu ekaluokkalaisen selviävän koulumatkastaan esimerkiksi sellaisella paikkakunnalla, jossa ei kulje joukkoliikenne? 

Lisää tästä aloitteesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti