tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kuka kuuntelisi köyhää, ja miksi

Kuka kuuntelisi köyhää, ja miksi kuuntelisi, jos ideat ovat tuota luokkaa, että kehitysyhteistyö pitäisi lopettaa, vaikka siihen käytettävä 0,5 prosenttia on pisara valtameressä esimerkiksi sote-rahoissa. Yllättävän moni tuntuu kyseisennimisessä Facebook-ryhmässä olevan käsittämättä yksisilmäisyydeltään sitä, että kehitysapu vähentää humanitaarisen maahanmuuton tarvetta.

Hyvin moni ei osaa lukea ja luulottelee lukemisen sijaan. Näitä on erityisen paljon Facebookin köyhyys- ja työttömyysryhmissä, onneksi eivät sentään kaikki. En väitä, että työttömyys tekisi lukutaidottomaksi tai olisi sen seuraus, mutta se voi aiheuttaa katkeruutta, joka nostaa hikipisaroita tai kyyneleitä linsseihin, mikä vähentää näön tarkkuutta, aiheuttaen olosuhderiippuvaista lukutaidottomuutta.


Siitä, että osaa nähdä syyn kaikissa ja kaikessa muussa kuin omassa itsessään, löytyy varoittavia esimerkkejä usein yllättävän läheltä. Ei tarvitse kääntää edes minkäänlaisia natsikortteja esiin. 

Minulla on nollatoleranssi nollasummapeliajattelulle, jossa köyhät hyökkäävät toisiaan vastaan. Ja minulla on nollatoleranssi typeryydelle, eikä minua huvita olla tippaakaan rakentava sitä kohtaan, että jotkut tekevät Kuka kuuntelee köyhää -ryhmästä tai mistään muustakaan ryhmästä oman katkeruutensa laskiämpärin. 


Materiaalisesti köyhän ei ole pakko olla henkisesti köyhä. Siksi meillä on kaikille yleinen peruskoulu, kirjasto, Yleisradio ja niin edelleen. Näistä huolimatta valistumattomaksi jäänyt on syyllistynyt julkisten palveluiden kavallukseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti