maanantai 5. lokakuuta 2015

Ei luku- vaan ajattelutaitoa

Olen poistellut Facebook-kavereistani sellaisia, jotka kritiikittä jakavat MV-linkkejä tai MV-tyylisiä silkkaan kuulopuheeseen perustuvaa maahanmuutto"kriittistä" materiaalia, jossa ei ole totuutta edes siteeksi. Tulen poistamaan vast'edeskin. En halua moista roskaa omaan sosiaaliseen mediaani, en nähdä edes vilausta moisesta. Sanokaa sitten punaviherkuplassa eläjäksi, mutta jos se on kupla, että haluaa suojautua roskalta, sitten elän tyytyväisenä kuplassa.

Moni on ollut huolissaan lukuisten kansalaisten medialukutaidosta, kun niin moni on ollut valmis uskomaan mitä tahansa, joka tukee heidän ennakkokäsityksiään. Ja kun vain olisikin vain näin, mutta valitettavasti näiden linkkien levittäjät tulevat olleeksi osa tätä huhupuheiden levittämisilmiötä, kauhistelevaa kansaa. Niin sanotun kritiikin kritiikittömistä vastaanottajista onkin tullut alun alkaenkin rikkinäisen viestin lähettäjiä.

On suuri ero olla kauhistunut jostakin kuin kauhistella vähän kaikkea alvariinsa, ja minä en oikein tätä jälkimmäistä jaksa. Joidenkin ihmisten psyykkiseen rakenteeseen kuuluu tarve olla jatkuvasti tuohtunut jostakin, löytää jotakin, jota voisi kauhistella, ja jos mitään syytä tähän ei ole omassa elämässä, etsivät sitten tällaista aineistoa, ja nuoleskelevat huuliaan kun sellaista löytyy. Minä olen kauhistunut tästä kauhistelusta.

Minä en olisi niinkään huolissani medialukutaidosta, vaan ajattelutaidosta: kyvystä muodostaa itsenäisesti omia käsityksiä, mikä ei muuten tarkoita samaa kuin se, mitä ns. "kriittiset" kritiikiksi kutsuvat. Kriittisyys tarkoittaa kriittisyyttä myös vastaanotetun materiaalitulvan suhteen, ja sekä halua että kykyä valikoida vähän tarkemmin, mihin uskoo, ja ainakin tarkistaa lähdekritiikin kestävistä lähteistä. Tosin, jos ei ole halua, ei kyllä ole kykyäkään, ja päinvastoin, ja aikuisia ihmisiä on enää vaikea pelastaa tältä loisimiselta. että on luovuttanut itsensä toisten tarkoitushakuisen propagandan levittämisalustaksi. Aivottomalle materiaalille altistuminen pikku hiljaa syö aivot. Ymmärtämättömyys ei poista sitä, että rasistisia ajatuksia ilmaiseva tai jakava on rasisti, sillä valinta on aivan vapaa: näitä voi aivan hyvin olla myös jakamatta.

Tietenkin  ja moni lukee täysin vääriä asioita: eivät iltapäivälehdet ruoki ajattelutaitoa. Jos maailmankuvan muodostavat yksinomaan MV, Iltalehti ja 7 päivää, eikä mikään muu, ei ole mikään ihme, että katsoo tarpeelliseksi kauhistella. Niin kauhistuttavaa materiaalia nämä ovatkin, silkkaa roskaa, julkaisuja, jotka rahastavat moraalittomuudella, klikkausmediaa, jossa keksitään mahdollisimman kauhistuttavia otsikoita rikastuttamaan jonkun pankkitiliä. Ihminen on kuitenkin olennaisesti lajityypillisesti moraalinen toimija, joten pysyköön näistä kaukana, ja heitettäköön tuleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti